Veszélyes gyógyszerek

A hamis, vagy lejárt szavatosságú gyógyszerek ellen keményebb fellépést tervez a Magyar Gyógyszerész Kamara, karöltve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT), mert egyre több bukkan fel belőlük a hazai feketepiacon.

IparkodóKeresztény Gabriella2009. 07. 26. vasárnap2009. 07. 26.

Kép: Gyógyszer függőség orvosság beteg gyógyítás kapszula betegség 2006 10 23 Fotó: Kállai Márton

Veszélyes gyógyszerek
Gyógyszer függőség orvosság beteg gyógyítás kapszula betegség 2006 10 23 Fotó: Kállai Márton

Hologrammal és mágneses csíkkal látná el a gyógyszeres dobozokat a már említett két szervezet, hogy ezzel is csökkenteni próbálják az egyre szaporodó és egészségre veszélyes hamis gyógyszerek feketepiaci terjesztését. Kezdeményezik azt is, hogy a jelenlegi 50 ezer forintos szabálysértési bírság tételét megemeljék, magasabb összegre szigorítsák.

A gyógyszerhamisítás évente mintegy 50 milliárd dollártól fosztja meg a gyógyszer-gyártókat. Ám nekünk fogyasztóknak még nagyobb gond az, hogy az embereket az egészségüktől is megfoszthatja. A világon forgalomba hozott hamis gyógyszerek aránya Afrikában a legmagasabb, a készítményeknek a felénél is többjét annak minősítették a vizsgálatok. A világ többi országában átlagosan 15, hazánkban a teljes gyógyszerforgalom 3-3,5 százaléka bizonyul hamisnak.

Magyarországon egyébként főleg potencianövelőket, hormonkészítményeket, nyugtatókat, testépítő szteroidokat kínálnak előszeretettel a feketepiacokon. A hamisítók egyre nagyobb lehetőséget látnak a gyógyszerek újracsomagolásában, ha lejárt szavatosságú, vagy nem valódi a készítmény. Ennek hátterében az áll, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban bizonyos hatóanyaghoz a kereskedők olcsóbban jutnak hozzá, s azokat újracímkézve más országokban dobják piacra. Ez az egyébként legális tevékenység ad vérszemet a hamisítóknak, illetve könnyíti meg a dolgukat ahhoz, hogy hamis szerek kerüljenek egy-egy gyógyszerbe.


Az európai gyógyszer-gyártók szövetsége most az újracímkézés ellen tört lándzsát, méghozzá úgy, hogy újracsomagoláskor kötelezővé tenné az eredetivel megegyező biztonsági jelöléseket.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek