Tanuljon meg hegeszteni 7 lépésben! Mutatjuk hogyan!

HIRDETÉS – Ma már nem nagyon nyúlnak a fiatalabb termelők, gazdák a hegesztőtrafóhoz, sokuk valószínűleg már azt sem tudja, hogy mi lehet az. Ugyanakkor a lakossági célú, mondhatni hobbi szintű hegesztőtrafók elég alacsony áron, széles körben elérhetővé tették ezt a tevékenységet.

IparkodóPR2021. 10. 26. kedd2021. 10. 26.
Tanuljon meg hegeszteni 7 lépésben! Mutatjuk hogyan!

Ma már számos helyen, sőt akár online is kaphatók hegesztők, amilyen például az AWI hegesztő készülékei. Aki nem tud, az megtanulhatja az alapokat, aki tud már hegeszteni, az pedig felidézheti az alábbi cikkből, milyen volt kezdőként hegesztőpisztolyt fogni a kezébe.

Mielőtt elkezdené

Először is gyakorolja a pisztoly kezelését anélkül, hogy ténylegesen hegesztene. Támassza a csövét az egyik kezébe, és támassza ezt a kezét az asztalra. A másik kezével a pisztoly ravaszát kezeli. Álljon kényelmes pozícióba, és egyenletesen mozgassa a pisztolyt a munkafelület felett. Állítsa be a testtartását és a pisztoly mozgását úgy, hogy természetesnek érezze. A hegesztés célja az, hogy a két fémdarabot összeillesszünk egy oldhatatlan kötéssel.

Csatlakoztassa a munkadrótot a munkadarabhoz, és tartsa a pisztolyt úgy, hogy a huzal körülbelül 30 fokos szögben találkozzon a hegesztési felülettel. Érintse a huzalt nagyon enyhén a felülethez, nyomja meg a ravaszt, és óvatosan húzza maga felé a pisztolyt, hogy elvégezze az első próbahegesztést. A huzalnak egyenletes ütemben kell beleolvadnia a hegesztési tócsába, és közben egyenletes recsegő hangot kell adnia. Szükség esetén állítsa be a hegesztő beállításait.

A fém előkészítése

Jelöljön ki egy vonalat tollal, szöggel, vésővel, vagy akár ácsceruzával, és vágja le egy fémvágó vágófűrésszel vagy fémfűrésszel. Az erős hegesztés érdekében nagyon fontos, hogy a felület szennyeződésmentes legyen. Ehhez lehet kapni külön tisztítókat, de a legtöbbször egy alapos áttörlés, vagy esetleg egy langyos vizes ronggyal el lehet távolítani a szennyeződéseket.

A fém további előkészítése

Ezután a hegesztendő élek mentén csiszolja vagy reszelje meg az összeillesztendő felületet, hogy egyenesek legyenek. Ez biztosítja, hogy a hegesztés a lehető legmélyebbre hatoljon, és megfelelően illeszkedjenek a darabot, illetve hogy könnyeben síkba tudja csiszolni. Ne vigyük túlzásba, különben átégetjük a fémet hegesztés közben, ha túl vékonyra csiszoljuk!

A darabok elhelyezése

A legtöbb hegesztési projektnél alap, hogy pontos 90 fokos szögeket kell kialakítania. Rögzítse össze a gércelt felületeket, elegendő helyet hagyva a hegesztéshez. A daraboknak síkban kell feküdniük és szépen illeszkedniük, kitüremkedés és rések nélkül.

Ellenőrizze az összeállítás helyzetét derékszögek segítségével. A kötés belső oldalán használjon egy alumínium asztalos háromszög négyzetet, a külső oldalán pedig egy acél asztalos négyzetet.

Hegesztésre fel!

Apróbb hegesztett pontokkal kösse össze a darabokat néhány helyen minden egyes illesztés mentén. Ellenőrizze újra, hogy a sarkok szögletesek-e; ha bármi elmozdul és az összeállítás nem szögletes, csiszolja le a hegesztési varratot, helyezze újra a részeket, és próbálja meg újra. A hibák miatt mindenképpen fontos, hogy csak pontokkal hegesszük elsőre!

Befejező hegesztés

Miután mindent a helyére tűzött, helyezze le az utolsó hegesztési pontokat is. Bármennyire is élvezetes szép, sima hegesztési varratokat készíteni, álljon ellen a kísértésnek, nehogy túlzásba vigye. Minél többet hegeszt, annál többet kell majd lecsiszolnia.

Hegesztés utáni tisztítás

Hegesztőkalapáccsal forgácsolja le a salakot, majd egy 36-os szemcseméretű csiszolókoronggal verje le a gyöngyöket a környező fémre. A sík, sík felület biztosítása érdekében a csiszolót a hegesztés mentén, ne pedig keresztben mozgassa. Távolítsa el a nyomokat egy 60-as szemcséjű cirkónium-dioxid csiszolókoronggal.

Befejező tipp

Alapozza és fesse le az acélt, csiszoljon rá egy kis tiszta viaszt, vagy fújjon rá egy réteg tiszta akrilfestéket. De ezt inkább előbb, mint utóbb tegye meg. Nem szeretné, ha rozsdaréteg képződne.

Ezek is érdekelhetnek