A kanászoknak nem hoz szerencsét az új év

Úgy tűnik hiába a sok malac az ólakban, a tenyésztőknek nem lesz szerencséjük az új év első hónapjaival. Már most megindult a felvásárlási árak esése: 350-360 forintról már most 330-ra csökkent, majd egy-két hét múlva újabb 25 forint körüli mérséklés következik. Sőt januártól akár 300 forint alá is visszamehet a hízott sertés ára.

Istállótól legelőigO. Horváth György2008. 12. 27. szombat2008. 12. 27.
A kanászoknak nem hoz szerencsét az új év

A miértekre a hazai és az európai piac változása adhat magyarázatot. Ezt Sákán Antal, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke osztotta meg a Szabad Föld Online-val. Szerinte egyrészt az ír dioxin-botrány miatt esett az európai piacon a sertéshús iránti érdeklődés. Az emberek egyszerűen féltek, félnek disznóhúst venni és enni, másrészt a karácsony nagyon sok országban a pulykahús fogyasztásának felfutásának ideje. Vagyis Európában az utóbbi hetekben kevesebb sertésre volt igény. Nem véletlen, hogy Karácsony előtt a német árak 10-15 centet – 20-25 forintot – estek. Ezt követték a magyar árak is: a nagyobb húsipari cégek bejelentették, hogy két lépésben 40-50 forinttal szeretnék mérsékelni a hazai sertés felvásárlási árát. Vagyis a 350-360 forintos kilónkénti, élősúlyra viszonyított ár ennyivel csökkent, illetve csökkenhet a következő napokban. Most nagyjából 325 forintos ajánlattal találkoznak a jó minőségű sertést hizlalók.

Ugyanakkor akad egy-két olyan piacformáló elem, mely magyar specialitás: mi itthon inkább esszük a jó disznótorost, a kocsonyát, a töltött káposztát, a sült dagadót, mint a pulykát. Vagyis ilyenkor sok sertéshús fogy – teszi hozzá Sákán Antal. Ez keresletet teremt, ami az árakat inkább felfelé húzza. Aztán ott van Románia, főként a temesvári óriáshizlalda, mely egész évben vásárolt magyar malacokat, hízókat. Vagyis ez is keresletet teremtett.

Januárban viszont biztosan visszaesnek a felvásárlási árak. A kiköltekezett lakosság kevesebb húst eszik, jön a disznóvágási szezon második szakasza, azaz a boltokban kevesebb ember vesz, kevesebb húst. Ez a tendencia eltarthat a második negyedévig. Addig a 290-300 forintos felvásárlási ár lesz a jellemző, mely nagyjából a sertéshizlalás önköltségi szintjének felel meg.

Az átlagos sertéstartó nullszaldóra számíthat, a gyengébb veszteségre. De mi volt 2008-ban? Átlagosan 6-8 százalék nyereséget értek el az állattartók, ami kisebb fejlesztésekre elegendő volt, de a nagyberuházásokhoz nem. Ráadásul hiába lett olcsóbb a takarmány, annak hatása csak jövőre érvényesül, mert a malacokat 5-6 hónapok kell hizlalni, mire elérik a 110-120 kilós kort. Ez azt jelenti, hogy az őszi olcsóbb takarmánnyal hizlalt állatokat jövőre adják el, és jön be olyan bevétel, mely már az olcsóbb takarmány miatt nagyobb jövedelmet biztosít. Igaz, ezt jelentősen csökkenti, ha el nem viszi a közben mérséklődő felvásárlási ár.

És aztán indulhat megint a felfelé menet, mert jövőre az EU-ban 5-10 százalékos állománycsökkenést prognosztizálnak a szakértők, aztán szokás szerint májustól indul a turisztikai szezon, s vele együtt felpörög a fogyasztás…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek