Nem tűrnek tovább a tejesek

Tüntetni is mennek, de fontosabb, hogy a tej minimális felvásárlási árának bevezetésére, illetve a régi és az új tagországok egyenlő támogatására szólították fel az Európai Bizottságot (EB) a visegrádi csoport országainak agrárkamarái.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 06. 02. kedd2009. 06. 02.
Nem tűrnek tovább a tejesek

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara képviselői hétfőn a dél-morvaországi Brünnben tanácskoztak. A tanácskozáson döntés született arról, hogy az agrárkamarák részt vesznek a tejproblémával kapcsolatos összeurópai tüntetésen, június 22-én.

A V4-ek agrárkamarái a hétfői fórumon egyeztették álláspontjaikat az új európai uniós (EU) tagországok agrárszervezeteinek tanácskozása előtt, amelyre kedden kerül sor Brünnben.

A tanácskozáson egy memorandumot is elfogadtak, amelyet Mariann Fischer-Boelnek, az EB agrárbiztosának és az EU tagországok mezőgazdasági minisztereinek terveznek átadni - számol be az MTI-Ecó. Az anyag fő témáját a tejipar válsága, valamint a régi és az új tagországok mezőgazdaságának támogatása közti különbség alkotja. Az EU mezőgazdasági és halászati miniszterei kedden találkoznak szintén Brünnben.

Magyarországon a magyar agrárkamara adatai szerint egy év alatt 31 százalékkal estek a nyerstej felvásárlási árak, emiatt akár felére is csökkenhet a tejtermelés, az ágazatban 50 százalékos létszámleépítés következhet be. A kamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi trend megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az elmúlt két évben a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejporárak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. A kamara szerint emellett az uniós tejpiaci szabályozás változásai sem kedveztek a magyar tejpiacnak.

Ezek is érdekelhetnek