80 milliárdot bukhat jövőre a mezőgazdaság

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) csak olyan támogatási rendszert tart elfogadhatónak, amelyben az állattenyésztőknek és állattartóknak nyújtható támogatási összeget maradéktalanul kifizetik az arra jogosultaknak. Számításaik szerint az állattenyésztők támogatása 2010 és 2013 között 15-40% mértékben fog csökkenni az idei évhez képest, amennyiben nem változik a jelenlegi támogatási rendszer (SAPS és top up).

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.
80 milliárdot bukhat jövőre a mezőgazdaság

Amennyiben marad a jelenlegi támogatási rendszer, tej kilogrammonként legfeljebb 7-8 forintot, az SPS rendszerben ellenben 12 forintot lehetne adni 2010-ben. A bevételkiesés ennél is súlyosabb lesz, amennyiben a nemzeti támogatást (azaz a top up-ot) nem biztosítja a kormányzat. Ez az egész vertikum bruttó kibocsátását 10-15%-kal visszavetheti, ami 55-80 milliárd forint kiesést jelent! A MÁSz nyitott minden olyan megoldásra, amely az állattenyésztőket segíti, de ellene vagyunk az olyan támogatási rendszernek, amely hátrányosan érinti az állattenyésztésben dolgozókat.

Két megoldás közül kell választani: vagy SPS vagy SAPS és top up rendszerben kell és lehet a közvetlen támogatásokat nyújtani. Nincs közbülső lehetőség! Bármelyik is lesz jövőre, azt úgy kell kialakítani, módosítani, hogy az állattenyésztők a támogatási lehetőségeiket teljes mértékben ki tudják használni, számukra ne vesszen el egyetlen fillér sem. Amennyiben nem változik semmi, 2010-ben a tej és anyajuh támogatás, 2011-től valamennyi állatalapú támogatás egy része a SAPS borítékba kerül és szét lesz terítve a területalapú támogatásban résztvevő termőföldekre. Emiatt jövőre legalább 7-7,5, két év múlva pedig 9-10 milliárd forint támogatás csökkenéssel kell számolni ezeknél a gazdáknál. Ennek következményei súlyosak lehetnek: további állomány csökkenés, üzemek bezárása, piacvesztés. Ezt meg kell előzni – szögezi le a MÁSz közleménye.

Az SPS nem egy merev támogatási rendszer, mint azt egyesek állítják. Lehetőség van állatalapú támogatások termeléshez kötött kiosztására, a differenciálás egy része uniós pénzből is lehetséges (nem függ a nemzeti kormánytól), továbbá teljes körű báziskorrekcióval megoldható, hogy a jelenleg termelést folytatók kapják a támogatási jogosultságokat és ne azok, akik 2006-óta abbahagyták a gazdálkodást. A rendszer alkalmas azoknak a vitás kérdéseknek a kezelésére, amelyek miatt megvétózták a bevezetését!

Amennyiben marad a jelenlegi támogatási rendszer, meg kell találni a módját annak, hogyan lehet ezt a bevételkiesést kompenzálni. Ez kizárólag nemzeti keretből lehetséges, így a végrehajtás az aktuális magyar kormányzat szándékán múlik. A 2010-es költségvetést ősszel terjeszti a kormány az országgyűlés elé. Abban ennek a szándéknak már tükröződni kell. Az állattenyésztésnek jövőre a top up létkérdés lesz, így abból nem fogadható el semmilyen elvonás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek