Tízmilliárdot költünk állati jólétre

Az idén 10 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe különféle állatjóléti feladatokra a sertés- és baromfitenyésztők. A támogatási igényeket július 31-ig kell benyújtani az illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.
Tízmilliárdot költünk állati jólétre

Állatjóléti támogatás ebben az évben január 1. és december 31. között a továbbtartásra (tömésre) nevelt libára és kacsára, beólazott jércére és beólazott előnevelt pulykára, illetve a levágott összes baromfifélére, sertések esetében közvetlenül vagy kereskedő útján, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított vágósertések, vagy tenyésztésre tovább értékesített koca süldőkre adható – hívta fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara egy közleményben.

Az állatjóléti támogatások az alábbi, 5 éves kötelezettség vállalása esetén nyújthatók:

a) a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentességének biztosítása,
b) mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítása,
c) kíméletes állatmozgatás és szállítás biztosítása,
d) állati fehérjementes takarmány felhasználása, vagy
e) a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása esetén.

A támogatás baromfiállományonként egy alkalommal, sertések esetében teljes negyedévre, kérelmezőnként egy alkalommal igényelhető, a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig (jelen esetben 2009. július 31.) benyújtva az igénylő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez. További részleteket a kamarai honlapon olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek