Juhevésre biztat a miniszter

A magyar juhászat fejlesztése érdekében nem elég az export növelése, a hihetetlenül alacsony belső fogyasztást is növelni kell – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Debrecenben.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Juhevésre biztat a miniszter

Magyarországon egy ember évente 25-27 dekagramm bárányhúst fogyaszt. Ha egy kilogrammra sikerülne megnövelni ezt a mennyiséget, az már megoldaná az ágazat gondjait – fogalmazott Gráf József a Farmer-expón rendezett juhászati fórumon. A hazai juhászati ágazat az állattenyésztés két százalékát, a teljes mezőgazdasági termelés egy százalékát adja jelenleg – írja az Agrotrend.
  
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter megemlítette, hogy az Európai Unió tagországaiban összesen 110 millió juh van, ennek ellenére az EU nem önellátó: fogyasztásának csak 80 százalékát állítja elő. Húsz százalékot importál, nagyrészt Ausztráliából és Új-Zélandról. Az előrejelzések szerint a következő 5-10 évben 74-75 százalékra csökken az EU termelése, a magyar juhágazatnak tehát van lehetősége az export növelésére. A  fejlesztéshez viszont elengedhetetlen a belső fogyasztás növelése. A szakmának el kell döntenie, milyen irányba kíván fejlődni, és ki kell dolgoznia a magyar juhtenyésztési stratégiát – mutatott rá Gráf József, aki szerint tarthatatlan, hogy a 21-22 kilogrammos bárányok 90 százalékát élő állatként exportáljuk.

Ezek is érdekelhetnek