Egy hét múlva eldől a tejesek sorsa

Több millió liter tejet öntöttek már ki tiltakozásként az utcákra vagy földekre az elmúlt napokban az uniós gazdák. A tejtermelők így szeretnék rávenni az EU mezőgazdasági bizottságát, hogy ismét térjenek vissza a régi kvótarendszerhez. A magyar gazdák október 5. után kezdenek tiltakozó akcióba, ha a bizottság ülésén nem lesz kedvező döntés.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.

Kép: Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS), Fotó: © Yves Herman / Reuters

Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi
Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS)
Fotó: © Yves Herman / Reuters

Gráf József agrárminiszter és a tejtermelők is azt állítják, elhibázott volt az uniós tejkvóta megemelése, ez vezetett a mostani tejpiaci válsághoz, és ezért vissza kell vonni az intézkedést. Mindez akkor hangzott el, amikor a hazai gazdák petíciót adtak át az agrárminiszternek, képviselje jobban érdekeiket az unióban.

Német, francia, osztrák termelők már hetek óta tartó demonstrációkkal próbálják felhívni az unió figyelmét arra, hogy szerintük elhibázott volt a tejpiaci kvóták megemelése. Mint mondják, ma túlkínálat van a piacon, az árak pedig a termelői árak alá süllyedtek. Itthon a gazdák 20-25 forinttal kevesebbért tudják eladni a tejet, mint amennyiért előállították, miközben a vásárlók egyre drágábban jutnak hozzá – adta hírül a MR1 Kossuth Rádió. A tejpiacon kialakult válság miatt soron kívül október 5-re már összehívták az unió mezőgazdasági bizottságát, amelynek döntése fordulópontot jelenthetne.

Mégis elképzelhető, hogy az ülés után a magyar tejtermelők is tiltakozóakcióba kezdenek a tej alacsony felvásárlási ára miatt, ha a testületet és annak vezetőjét nem sikerül meggyőzni az intézkedésekről. Fekete Balázs, a Magyar Termelők Országos Szövetségének elnöke elmondta, nem sok reményt fűznek az unió szakbizottságával folytatott tárgyalásokhoz, de szerinte akkor is meg kell próbálni.

Az agrárminiszter egyetért a termelőkkel, Gráf József szerint azonnali megoldást jelentene a régi kvótarendszer visszaállítása, ezzel a piac szabályozása, és az exporttámogatások növelése is. A szakminiszter szerint ugyanakkor az unió eddig nem sokat tett a helyzet megoldása érdekében.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!