Valamit terveznek a tejesek!

Ma rendkívüli találkozón egyeztetnek az Európai Unió agrárminiszterei. Cél, a tejágazati válság mérséklése. A termelők türelme elfogyott. A hazai érdekképviselet is arról tárgyal, milyen, keményebb módon fejezze ki tiltakozását.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 10. 05. hétfő2009. 10. 05.
Valamit terveznek a tejesek!

Gráf József és kollégái ma arról tanácskoznak Luxembourgban, hogy miként mérsékelhető a lassan egy éve tartó tejválság. Estek az árak, a termelők veszteséges termelés helyett kivágják a teheneket, vagy éppen eladják azokat az oroszoknak.

- Másfél éve csökken a tej felvásárlási ára, jelenleg 55- 56 forint között mozog kilogrammonként - erősíti meg a tényt az fmh.hu-nak Istvánfalvy Miklós, a Tej Terméktanács országos alelnöke, Fejér megyei gazdálkodó. - Az önköltségi ár 20-25 forinttal magasabb ennél! - A Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. elnök-vezérigazgatója, résztulajdonosa szerint ugyan egy hónapja megállt a felvásárlási ár csökkenése, de a prognózisok szerint további árapadás várható. Hozzáteszi, az EU-ba történt belépésünkkor világosan látszott, hogy a régebbi tagok magas agrártámogatásokat kapnak minden ágazatban, a magyaroknak pedig így kellett versenybe lépniük. Azóta sem éri el a szubvenció a nyugati társakét, ugyanakkor a magyar piacra ömlik be a külföldi tej.

- Gráf József miniszter literenként 22 forintot ígért e tejtermelőknek, persze a jövő évi agrártámogatások terhére, s a kifizetés is egy évnél később történne. Nem ezt a megoldást kérjük, arról nem beszélve, hogy emiatt megint közutálatnak örvend a paraszt! - fakad ki Hegedűs Imre tejtermelő, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője, a terméktanács demonstrációs bizottságának tagja. - Magyarországon, de úgy tűnik Európában is mindenütt öt-hat multinacionális kereskedelmi lánc tartja kezében a tejpiacot, s velük még a kormányok is kesztyűs kézzel bánnak - mondja. - A tejtermelő ráfizet, a feldolgozó éppen hogy a pénzénél van, s a kereskedelem fölözi le a hasznot - sorolja érveit. - Az említett kereskedelmi láncok a magyarországi élelmiszer-forgalom 80 százaléka fölött rendelkeznek, erőpozícióból szabják meg az árakat. Az általános gazdasági válság egyéb területein elszenvedett veszteségeiket az élelmiszerpiacon szerzik vissza a tőkeerős érdekeltségek, mert ennivalót nehéz időkben is vásárolni kell.

Ilyen helyzet még sohasem adódott, hogy az európai közösségben nincsen egyetlen egy termelő, gazda sem, aki haszonnal állítaná elő a tejet. Mindenki, valamennyi tagállamban ráfizet. Ezért alakul a mostani nagy összefogás. A magyar javaslat az ár kérdésében az export-támogatás emelése, illetve duplájára növelni az úgynevezett tejtámogatást is. A kvótát is emelni kellene. A közösségi agrárpolitika (CAP) értelmében 2014-ben megszűnnének a kvóták. Addig folyamatosan emelnék a mennyiséget, hogy a gazdákat ne érje majd drasztikusan a teljesen új helyzet. Ám a mostani válságban felmerült: újra kell gondolni, egyáltalán érdemes-e megszüntetni a kvótarendszert. Ötödször kerül az Európa Tanács elé a tejkérdés. A legelszántabbak a franciák, a németek, a magyarok és az osztrákok. A skandináv államok kitartanak a kvótaemelés mellett, egyelőre az olaszoknak is szimpatikus még ez az elképzelés.

Ami igazán fontos itthon: a magyar kormány nem vár az EU megoldására. Október 16-án elkezdődnek a tejkvóta-kifizetések - amit csak a következő esztendőben kellene majd utalni a gazdáknak. Ugyanígy előrehozzák a föld-alapú támogatások hetven százalékának a kifizetését is. Ezzel pénzügyileg tudunk javítani a gazdák helyzetén, illetve jövő évben január elsejétől már módunkban áll az összes támogatás tíz százalékát egy picit szabadabban használni, de három és fél százalékot mindenképpen a piaci zavarok gyors kompenzálására fordítani. Most is szeretném hangsúlyozni: jelenlegi elképzeléseink szerint ezt a három és fél százalékot a tejágazatban érdekeltek kapják majd meg literenkénti támogatásban.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy az említett dátum az indulás időpontja, hiszen a földalapú támogatással együtt 170 milliárd forintot kell kifizetni. Gráf arra ígéretet tett, hogy néhány héten belül, de lehetőleg még a hónap végéig valamennyi gazda hozzájuthat a pénzéhez.

 

Ezek is érdekelhetnek