Szociális krumpli a kártya fedezete

Julcsa nénin kívül már senki nem gondolja, hogy az égvilágon bármit meg lehetne takarítani azzal, ha az udvaron valaki krumplit termeszt.

Jut eszembe...Tanács Gábor2009. 08. 04. kedd2009. 08. 04.
Szociális krumpli a kártya fedezete

Szociális kártyára adja az önkormányzat a segélyt Monokon, a pénzt így csak meghatározott helyeken és meghatározott dolgokra lehet elkölteni. A polgármester, - akinek egyik régebbi, de még mindig a lakcímére bejelentett vállalkozásáról az Index internetes portál most derítette ki, hogy százmilliós adótartozást halmozott fel, aminek sajna fedezete sincs - azzal indokolta az önkormányzat döntését, hogy sok segélyezett nem arra veri el a segélyt, amire adják, a pénz így uzsorásokhoz és játékgépekbe kerül. Az önkormányzat mellesleg arról is határozott, hogy azoknak a segélyeknek az esetében, amelyekről ők dönthetnek, csak annak adnak bármit is, aki rendben tartja az udvarát, és ott haszonnövényeket állít elő.


A szociális kártya ötletében semmi ördögtől való nincsen. A társadalomnak joga van megnézni, mire adja a pénzt, de a segélyezett pénztárcájába való kukucskálásra csak nagyon indokolt esetben kerülhet sor. Az alapfeltételezés az, hogy a segélyt igenis a célnak megfelelően költik el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az egyes ember esetében a pénz a kocsmába, a játékgépbe meg az uzsoráshoz kerül, számára egyedi megítélés alapján jöhet a szociális kártya, erről azonban törvények alapján, szakembereknek kell dönteni, nem Julcsa néninek az önkormányzattól. Mert Julcsa néni az életről alkotott mindenféle szubjektív elképzelését is beleszövi majd e tevékenységébe, viszont ha téved, akkor hülye feltételeket szab, és a segélyezettnek számos egyéb baján kívül még teljesen fölös kunsztokat is be kell mutatnia, pusztán Julcsa néni szórakoztatására.


Hogy Monokon a rendeletalkotásban legalábbis szerepet játszanak ezek a szempontok, az nem is annyira a szociális kártyára, hanem a haszonnövény-termesztésre vonatkozó rendeletből látszik. Julcsa nénin kívül már senki nem gondolja, hogy az égvilágon bármit meg lehetne takarítani azzal, ha az udvaron valaki krumplit termeszt, mert a krumplitermesztés időközben szakma lett. A segélyen kötelezően vett vetőburgonya megfelelő szakértelem és növényvédelem hiányában egyenesen a krumplibogár-populációhoz fog vándorolni, már ha előbb ki nem szárad a vetemény, mert egy ideje annak, aki nem lopja a vizet, a locsolás is pénzbe kerül.


Julcsa néni ezt nem tudja, mert ő lopja ugyan a vizet, de ezt nem tartja bűnnek, ellentétben azzal, ha valaki segélyből kávét iszik. Ezért aztán jól el kell különíteni, mi az, amit a segélyezettek érdekében, és mi az, amit a saját szórakoztatására kíván - mert a monoki pakkban van ilyen is, olyan is.
 

Ezek is érdekelhetnek