Hazárdjáték a teremtéssel

Bikafejű emberek, emberfejű kecskék, hidrák, kentaurok kerülhetnek ki elvben a laboratóriumokból, valósággá válhatnak azok a mitológiai lények, amelyek mindeddig csak az emberiség képzeletvilágában éltek. A brit kormány ugyanis engedélyt adott ember-állat embriók létrehozására. Ez napjainkban majdhogynem rutinfeladat, hiszen klónozás útján, amikor az egyik faj ivarsejtjét a másik testi sejtjével egyesítik, viszonylag könnyen létrehozható az ember-állat hibrid is. Noha a brit kormány engedélye szigorúan csakis egészségügyi célokra, nevezetesen az ember-állat keverékből nyert őssejtek humángyógyászati fölhasználására szól, ámde – mint tudjuk – az ördög nem alszik. Így gondolják ezt a kutatás ellenzői is, akik szerint az így nyert őssejtek igenis veszélyesek lehetnek az emberre, a faji keveredés miatt ugyanis korábban ismeretlen betegségek üthetik föl a fejüket.

Kaleidoszkóp2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Hazárdjáték a teremtéssel

Az engedély birtokában a brit kutatók figyelme a szarvasmarhákra és az egerekre irányul, mint olyan alanyokra, amelyek felhasználásával viszonylag könnyen és gyorsan előállíthatók az ember-állat hibridek. Mint mondják, amíg egy megfelelő emberi petesejt beszerzése hónapokig is eltarthat, egy vágóhídon egy nap alatt akár kétszáz alkalmas szarvasmarha-petesejtre is szert tudnak tenni. Az eljárás során a szarvasmarhák, illetve az egerek petesejtjeit használják a klónozáshoz, mégpedig úgy, hogy az állati petesejt sejtmagját eltávolítják, és helyébe egy emberi testi sejt sejtmagját ültetik be. Az így „becsapott” két sejt egyesül, ebből fejlődik ki a hibrid lény.
A hibridek támogatói szerint az ilyen módon létrehozott ember-állat embriókban az ember genetikai állománya nagyobb arányban van jelen, és a kétféle állomány valójában nem keveredik. Nagy kérdés mindenesetre, hogy ha egy ilyen ember-egért hagynának teljesen kifejlődni és fölnőni, milyen tulajdonságokkal rendelkezne. Az egyik kutató szerint erre a lényre nem az emberi tulajdonságok lennének jellemzők, és attól sem kell tartani, hogy az ember-egér egyszer emberi hangon megszólal.

Ezek is érdekelhetnek