Torzszülöttek ezrei

Tízezer ember életét nyomorította meg az a gyógyszer, amelyet az egykori Nyugat-Németországban működő Grünenthal nevű düsseldorfi cég vitt a piacra kerek ötven esztendővel ezelőtt, 1957 telének kezdetén. A szörnyű mellékhatásairól elhíresült készítményt, a Contergant elsősorban pánikbetegség és migrén ellen ajánlották, s megjelenésekor még vényköteles sem volt, így bárki megvásárolhatta. Vették és szedték az áldott állapotban lévő anyák is, annál inkább, mert számukra külön is ajánlotta a cég hányinger ellen, valamint nyugodt alvásuk érdekében.

KaleidoszkópValló László2007. 11. 30. péntek2007. 11. 30.
Torzszülöttek ezrei

A Contergan egyre népszerűbbé vált Németországban és külföldön egyaránt, ahová a vállalat szállított. (Miután szabadon vásárolhatták, a cégnek különösen is nagy hasznot hozott.) Néhány hónap múltán azonban fordulat következett be: egyre-másra születtek a kezek, lábak, sokszor mindkettő nélküli gyerekek, a belső szervi rendellenességgel világra jöttek, a lelki-idegi kórban szenvedők, az érzékszervi fogyatékosok.
A gyanú a Conterganra terelődött, hiszen hamar kiderült: a torzszülött gyermekek anyukái mind ezt a gyógyszert szedték. A gyártó cég (a Grünenthal) azonban állta a sarat: fennen tagadta, hogy készítményének köze lenne ehhez a borzalomhoz. Politikai kapcsolatainak köszönhetően elérte, hogy nem tiltották be, csupán vénykötelessé tették a Contergant. Nem sokkal később egy Wildukind Lenz nevű kutató orvos közhírré tette, hogy a „gyógyszer” egyik legfőbb összetevője, a thalidomid, bizonyítottan súlyos mellékhatások okozója. Nem kis részben e közlés hatására 1961 őszén végre betiltották.
A német közszolgálati televízió a napokban vetítette döbbenetes dokumentumfilmjét a most ötven év körüli, még élő Contergan-gyermekekről. Akik már meglett emberek, és egész szánalmas, küzdelmes életük vád és emlékeztetés a Grünenthal számára – ahogy például tolószékből vásárolnak fogaikkal, vagy ahogy csonka kézzel küszködve kezelik a számítógép billentyűzetét. A düsseldorfi cég máig nem ismerte el felelősségét. Azzal, hogy befizetett száztízmillió márkát az áldozatait támogató állami alapba, az ügyet lezártnak tekinti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek