Bajban a kanálorrú

A kanalasgém az év madara a Magyar Madártani Egyesület döntése értelmében. Száma a világban igen megfogyatkozott (több európai országból kipusztult), ezért is esett a választás erre a bohókás formájú gázlómadárra, amelynek hazai állománya – ellentétben az általános tendenciával – ha lassan is, de gyarapszik. Nálunk mintegy ezer pár költ, amelyek leginkább a Kis-Balatonon, a Fertő-melléken, továbbá a Hortobágyon és a Tisza-tónál nevelik föl fiókáikat.

KaleidoszkópValló László2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.
Bajban a kanálorrú

A hajdani pákászok, halászok, madarászok kanálorrú gémnek nevezték. Hosszú csőre valóban egy kiszélesedett kanálra emlékeztet, egykor evőeszközöket (kanalat, villát) készítettek belőle a vízi emberek. Különös csőre különleges halászó szerszám is: félig nyitva tartja, miközben kaszáló mozdulatokat tesz vele és a fölkavart vízből könnyen kikapja a zsákmányt. Csigákkal, rákokkal, iszaplakó férgekkel, kisebb halakkal táplálkozik.
Telepesen fészkel (gyakran más gázlómadárfajokkal együtt). Fészkét leginkább nádszálakból, ritkábban gallyakból készíti. A tavasszal korán érkező madár tojója 2-4, vörösesszürke, sárgán pettyezett tojást rak a fészekbe, amelyen – példás együttműködésben – egymást váltva ül a hím és a tojó. Kelés után egy hónapig nevelik a szülők a fiókákat, amelyek, amikor szétszélednek, még nem tudnak repülni. Könnyen zsákmányul eshetnek, hiszen újabb egy hónapba telik, mire szárnyra kapnak. Nyár végén indulnak déli vándorútjukra (Észak-Afrikába), egyes példányok azonban egészen a fagyok beálltáig kitartanak a vizes élőhelyeken.
Néhány éve nemzetközi színes gyűrűs jelölési program keretében kísérik figyelemmel a kanalasgémek életét, főként a vándorlási útvonalukat, hogy ezáltal is hatékonyabbá tegyék védelmüket. A színes gyűrű több adatot hordoz, mint a hagyományos fémgyűrű, ráadásul távcsővel nagyobb távolságról is könnyebben leolvasható.

Ezek is érdekelhetnek