Névforduló

Abigél, a csodatévő

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 02. 08. péntek2008. 02. 08.
Névforduló

Ritka, különös hangulatú név, ősi héber eredetű. Az újkorból talán két „ismerős” híres hölgyről tudunk, aki viselte. Mindkettő a képzelet szülöttje. Az egyik Verdi Nabucco című operájának női főszereplője, a másik Kund Abigél, Arany János Tetemrehívás című balladájának csalfa leányzója, aki miatt „A radványi sötét erdőben halva találták Bárczi Benőt…”
Ám igazán híressé és közismertté egy kortárs művész tette a régies lánynevet. Szabó Magda Abigél című leányregénye már könyv formájában is nagyon kedvelt volt, de a műből 1978-ban készült tévésorozat olyan óriási sikert aratott, amilyet magyar sorozat talán még soha, s azóta sem. Sokkal több lett belőle, mint ifjúsági film: kalandossága, hiteles történelemábrázolása, valamint a legkiválóbb színészek által megformált remek karakterek tették a műfaj remekévé.
A történet főszereplője Vitay Georgina, egy tábornok lánya, akit 1943–44-ben egy vidéki, szigorú egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak. Gina döbbenten és viszolyogva észleli, hogy ebben az intézményben rendkívül szigorú szabályok uralkodnak, amelyeknek az elkényeztetett pesti kislány nehezen tud megfelelni. Bár maga sem hisz benne, de kétségbeesésében mégis az intézet kertjében álló titokzatos szoborhoz, Abigélhez fordul, aki mindenkinek segít. S lám, neki is. Eltart egy ideig, amíg a lány ráébred, hogy a puritán, szigorú iskola nem csupán korlátoz, hanem biztonságot is nyújt, s hogy az először dühítően régimódi és idegen felnőttek jellemszilárdsága bizony útmutató. Az izgalmas, fordulatos történet során a kamaszlány felnőtté érik.
A nagyon hitelesen megformált környezet, a feszesre húzott cselekmény Zsurzs Évát is dicséri, aki kiváló értője volt a legjobb magyar irodalmi művek megfilmesítésének. Az 1978-as film sikerének egyik, akkoriban nem említett titka volt, hogy a nézők először láthattak pozitív előjellel bemutatott egyházi iskolát, s belepillanthattak egy rég eltűnt polgári világba. Azóta már sokszor ismételték a sorozatot, immár több nemzedék örömére. A magyar olvasó és néző számára Abigél mindörökre egy kecses lányszobrot jelent egy debreceni iskolakertben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek