Tigrisek alkonya

A felére csökkent e nemes nagyragadozók száma a világon az elmúlt húsz esztendőben – a megdöbbentő adatot a Természetvédelmi Világalap tette közzé a minap. Szám szerint ez azt jelenti, hogy a korábbi hétezerrel szemben ma mindössze háromezer-ötszáz tigris él az őserdőkben.

KaleidoszkópValló László2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.

Kép: Tiger in the water

Tigrisek alkonya
Tiger in the water

Korábban a Közel-Kelettől a Távol-Keletig jelen volt Ázsia nagy részén, de napjainkban csak Kínában, Mongóliában, Tibetben, Szibériában, Malajziában, Thaiföldön és Nepálban fordul elő. Nyolc alfaja közül három végleg eltűnt a Föld színéről, ma már csak a szibériai, a szumátrai, a bengáli, az indokínai és a dél-kínai tigris létezik.
Testmérete alapján a szibériai közöttük a király: súlya a 300 kilogrammot is eléri. (A legkisebb a szumátrai, mindössze 90-100 kilós.) A tigris jól úszik, és ugrástudománya is kiváló: 8-10 méterre is elugrik. Szarvasok, antilopok, bivalyok, vaddisznók adják a fő táplálékát, de ha a szükség úgy hozza, akár egy fiatal elefántot is ledönt. Természetes ellensége nincs, csak az ember jelent számára veszélyt. De az végzeteset.
A világalap szerint a szumátrai és a szibériai tigris a legveszélyeztetettebb, a dél-kínai pedig már csak mutatóban létezik: 20-30 példány lehet belőle. Nem véletlenül, hiszen a kínaiak kíméletlenül elbántak (elbánnak) velük. Gyógyászatukban az állat szinte összes testrészét fölhasználják, mágikus erőt tulajdonítanak nekik. Szumátra szigetén és Szibériában a falvak lakói irtják a nagymacskákat, mert féltik tőlük jószágaikat. Szumátrán ehhez még a nagy lendülettel folyó, kíméletlen erdőirtás is társul, ami rohamosan csökkenti a tigris életterét.

Ezek is érdekelhetnek