Névforduló

Holt remények

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 04. 11. péntek2008. 04. 11.
Névforduló

Drámai esemény híre rázta meg 1889. január 30-án az Osztrák–Magyar Monarchiát: a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Habsburg Rudolf trónörököst és fiatal szeretőjét, Vetsera Máriát. Bár a hivatalos udvari bejelentés először szívrohamról beszélt, s egy szót sem ejtett arról, hogy a főherceg nem egyedül halt meg – amit többen tudnak, azt nem lehet eltitkolni. Így hát hamarosan ki kellett adni a hivatalos jelentést a kettős öngyilkosságról. A szomorú melodráma igazi szenzáció lett, annak minden romantikus kellékével.
A Monarchia népei nagy reményekkel tekintettek Ferenc József egyetlen fiára. Az apjánál jóval felvilágosultabb, sőt kifejezetten liberális trónörököstől sokat vártak. Többek között erősen magyarbarátnak tartották, a népnyelv csak „Rezső királyfi”-ként emlegette. A több nyelven beszélő, művelt és széles látókörű fiatalember megértéssel tekintett a soknemzetiségű birodalom népeinek problémáira. Olyannyira, hogy ellenzéki hangvételű cikkeket publikált álnéven egy bécsi radikális lapban. Mindezek miatt apjával annyira megromlott a viszonya, hogy a császár teljesen kizárta az államügyek intézéséből.
A sokra hivatott, tehetséges fiatalemberen azonban nagy átok ült: a depresszió. Gyenge idegrendszerének egyik vonása volt a túlfűtött szexualitás. Se szeri, se száma nem volt szeretőinek. (Viszonya volt például későbbi nagy szerelme anyjával, Vetsera bárónéval.) A belga királyi hercegnővel, Stefániával kötött házassága politikai érdekből jött létre, és gyermekük megszületése után gyakorlatilag nem is éltek együtt. Amikor beleszeretett a fiatal, szép bárólányba, Vetsera Máriába, véget vetett a többi kalandnak. Romantikus és szenvedélyes szerelmüknek azonban semmiféle jövője nem lehetett. Így az egyre egzaltáltabb 30 éves fiatalember elhatározta, hogy véget vet életének – és magával vitte a halálba 18 éves kedvesét is.
És itt jönnek a bonyodalmak. A történet végkifejlete máig vitatott. Közös öngyilkosság? Rudolf ölte meg Máriát? Vagy fordítva? Netán a császár akart megszabadulni immár kezelhetetlen fiától? Esetleg elszöktek egy távoli szigetre, ahol boldogan élték le az életüket? Se szeri, se száma az elméleteknek. Film, regény, opera, balett, színdarab, kuplé – minden műfajban feldolgozták a mayerlingi tragédiát. Ami mára már csak egy régimódi, szentimentális történet – Rudolf napján és némely évfordulón felelevenítve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek