Hová tűntek az állatok?

A Föld állatvilágának több mint egynegyede eltűnt az utóbbi 35 év alatt – tette közzé sokkoló megállapítását a Londoni Zoológiai Társaság.

Kaleidoszkóp2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.
Hová tűntek az állatok?

Jelentésük szerint a szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt zajlott le ez a drasztikus csökkenés, ezen belül is az óceáni madarak állománya fogyatkozott legtöbbel: egyharmaddal. Nagyon veszélyeztetett például az afrikai antilop, a kardhal, a pörölyfejű cápa meg a tasmán ördög. A kínai édesvízi delfin pedig már ki is halt.
A csökkenésért az ember a felelős: a környezetszennyezés, a farmok és a városok terjeszkedése, a túlzott halászat és vadászat, az erdőirtás pusztítja a fajokat. A következő harminc évben pedig mindehhez még hozzáteszi majd a magáét a klímaváltozás is, melynek hatásaihoz számos faj nem tud majd alkalmazkodni.
A fajok kipusztulását csak nemzetközi összefogással lehet megakadályozni, reálisabban: lassítani. A megoldás egyik útja a genetikai anyag megőrzése és az állatok majdani klónozása. A Jurassic Park megvalósulása még messze van, de már nem tartozik az utópiák világába.

Ezek is érdekelhetnek