Jegygyűrű a dolmányban

Bizonyosnak tűnik immár, hogy valóban a legendás egri várkapitány, Dobó István földi maradványait találták meg a felvidéki Dobóruszkán. A hős csontjait most Budapesten is bemutatták.

Kaleidoszkóp2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.

Kép: Budapest, 2008. június 18. Sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítvány támogatásával a szlovákiai Dobóruszkában a régészek felkutatták, majd ideiglenesen Budapestre hozták Dobó István egri várkapitány feltételezett földi maradványait. MTI Fotó: Földi Imre, Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztõség

Jegygyűrű a dolmányban
Budapest, 2008. június 18. Sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítvány támogatásával a szlovákiai Dobóruszkában a régészek felkutatták, majd ideiglenesen Budapestre hozták Dobó István egri várkapitány feltételezett földi maradványait. MTI Fotó: Földi Imre
Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztõség

A kutatás két évig tartott, sokáig csak a község lakóinak és polgármesterének lelkesedésén múlott, hogy egyáltalán valameddig eljutottak. Mint ismeretes, Dobó belekeveredett egy Habsburg-ellenes öszszeesküvésbe, amiért börtönbe zárták. Büntetése letöltése után a családi birtokon töltötte élete utolsó éveit. Ezért a ruszkaiak joggal feltételezték, hogy sírjának is ott kell lennie. Sikerült megtalálni a kriptát a mai templom alatt, de ennek feltárására elment az összes pénzük. Kényszerszünet után egy magyarországi alapítvány segítségével folytathatták a munkát.
Jan Chovanec, a kutatást irányító szlovák archeológus több személy csontjait is megtalálta. Több sír is rejtett nagy értékeket: nagyon sok ékszert találtak, igazgyöngyöket, násfákat, karpereceket. A finom ötvösmunkák is azt bizonyítják, hogy egy akkoriban fontos család nyugszik a kriptában.
Hogy maga az egri hős is köztük volt, azt százszázalékosan csak DNS-azonosítással lehetne bizonyítani, ám az egyenes ági leszármazottak sírjai üresek voltak, élő vérrokont pedig már nem találtak. A közvetett bizonyítékok azonban kivétel nélkül mind arra mutatnak, hogy valóban Dobóról van szó. A koponya és az alsó állkapocs egy része megmaradt, ezekből megállapítható, hogy 65–70 év közötti, markáns jellegekkel rendelkező férfi sírját nyitották fel. Dobóról feljegyezték, hogy magas volt – a csontok alapján mintegy 180 centiméterre becsülik a férfi magasságát, ami abban a korban igen magasnak számított. A sír elhelyezkedéséből is lehet következtetéseket levonni: a Dobó család kegyúri templomában a legrangosabb helyen találták meg ezeket a csontokat. Ruházata nem pusztult el, dolmányának bal zsebében egy kis női gyűrűre bukkantak – minden bizonnyal felesége eljegyzési gyűrűje, amelyet az özvegy tehetett férje zsebébe a temetéskor. Ezek mellett minden egyéb körülmény a XVI. század temetkezési szokásait tükrözi.

Ezek is érdekelhetnek