Böngésző

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 07. 25. péntek2008. 07. 25.
Böngésző

SPÁRGÁT A MARSRA. Növénytermesztésre alkalmas talajt talált a Phoenix szonda a Mars felszínén. A mintában bőven elég ásványi anyag van ahhoz, hogy bármilyen zöldség megéljen benne. Magas kálisótartalma miatt a spárgának például kifejezetten kedvez. Bár a szonda fagyott vizet is talált, mindeddig az élet feltételeihez szükséges szénalapú vegyületekkel nem találkozott.

VESEVÁLOGATÁS. Veseátültetéskor 6-11 százalékkal gyakoribb a kilökődés, ha nő kapja egy férfi szervét – tették közzé svájci orvosok kétezer beteg adatait áttekintve. Az új szerv működési zavara az első évben jelentkezett leggyakrabban. A nagyobb férfivese ugyan jobb hatásfokú egy nő szervezetében, ám a kilökődés kisebb kockázata miatt a nők az azonos nemű donortól kapott szervvel jobban járnak.

VAKÍTOTT A LÉZER. Több mint harminc fiatalt vakított meg legalább 80 százalékosan a lézersugár egy orosz zenei fesztiválon. Az áldozatok visszafordíthatatlan szemkárosodást szenvedtek. A sérültek elmondták, hogy az égboltot pásztázó lézernyalábokat valaki a nézőközönségre irányította.

HALDOKLÓ HOLT-TENGER. Újabb 120 centiméterrel csökkent az elmúlt egy év alatt a közel-keleti Holt-tenger vízszintje. A bolygó legmélyebben fekvő tavát-tengerét szakértők szerint a teljes kiszáradás fenyegeti.

KÉSSEL AZ ŰRBEN. Nehéz feladat elé állította az élet a Szojuz két űrhajósát. A két férfinak az űrben kellett eltávolítania a meghibásodott csapágyakat az űrhajóról, de az egyetlen erre alkalmas eszköz egy konyhai kés volt. Az űrhajósoknak hat órájába és 18 percébe került az öt csapágy leválasztása.

ÖTVENHAT NEVE VOLT. Nyilvántartásba veszi a tengeri élőlényeket egy amerikai kutatócsoport, ugyanis a jelenlegi fajok közül rengeteg több néven is ismert. Egy morzsaszivacsot például 56 alkalommal fedeztek fel és láttak el különböző nevekkel.

SZÍVMENTŐ KUKORICA. A milánói egyetem kutatói újra felfedezték az inkák kék kukoricáját. Ez a növény hideg éghajlaton is jól érzi magát. Flavonoidokban, antioxidánsokban gazdag – csakúgy, mint a vérnarancs, a fekete áfonya, a lila káposzta vagy a fekete szőlő –, és eredményesen alkalmazható szívinfarktus megelőzésére.

MOGYORÓTÓL ASZTMA. Ötven százalékkal növelheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát, ha terhessége során az anya rendszeresen fogyaszt mogyorót. Amerikai tudósok szerint a jelenségért a mogyoró allergén anyagai a felelősek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek