Böngésző

Kaleidoszkóp2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.
Böngésző

NYELVLELTÁR. Brazil nyelvészek nagy fába vágták a fejszéjüket: teljes leltárt próbálnak készíteni az országban beszélt nyelvekről és nyelvjárásokról. Becslések szerint 180-200 nyelvet is beszélhetnek az országban. A szakértők számára nehézséget okoz, hogy az országban szétszóródva élő indián törzsekhez hogyan jussanak el, hiszen sokan megközelíthetetlen területeken élnek. Kevés róluk a  szakszerű dokumentáció, ráadásul a beszédüket értő kutatókból is hiány van.

GYÓGYPUSZI. A szeretet az állatok világában is hat. Például csökkenti az agressziót elszenvedett csimpánzok stresszes állapotát, ha egy társuk megvigasztalja őket. A vigasz általában átkarolást és csókot jelent. A fejbúbra vagy hátra nyomott puszitól megnyugszanak a bántalmazott áldozatok, abbahagyják az ideges vakarózást és méltatlankodó kiabálást. Ezt a megállapítást liverpooli kutatók tették, akik közel két éven át figyelték egy majomcsoport viselkedését.   

CSAK NÉGY. Amerikai kutatók szerint egyszerre csak legfeljebb három-négy dologra tudunk emlékezni. Egy hetes számsorból álló telefonszámot is csak úgy tudunk eszünkbe vésni, ha hármas és négyes csoportokra bontjuk. S egyéb megjegyeznivalóinkat is legtöbbször csoportosítanunk kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek