Böngésző

OLVADÁSVÉDELEM. Óriási szélvédő paravánnal próbálják fékezni egy svájci gleccser olvadását német kutatók. A szerkezetet a frankfurti egyetem 27 diákja feszítette ki a svájci Valais kantonban, a Rhone gleccser csúcsán.

Kaleidoszkóp2008. 08. 29. péntek2008. 08. 29.
Böngésző

FEHÉREK KISEBBSÉGBEN. 2042-től megszűnik a fehér többség az Egyesült Államokban – mutatta ki egy kormányzati tanulmány. Addigra az afroamerikai, valamint a latin-amerikai lakosok aránya lesz nagyobb.

ÚJ MŰHOLD. Venezuela is csatlakozott azok közé, akik próbálják meghódítani az űrt. A dél-amerikai ország november 1-jén kínai segítséggel lövi fel az első műholdját, Simon Bolivar néven.

TÁMAD A TBC. Riasztó gyorsasággal terjed Dél-Afrikában a tuberkulózis legsúlyosabb változata. A legfrissebb felmérés szerint a gyógyíthatatlan tüdőbajban szenvedők száma egy év alatt 40 százalékkal nőtt.

BAJNOK DALNOK. Egyes énekesmadarak az emberi szempillantásnál százszor gyorsabban képesek összehúzódásra késztetni hangképzésükben közreműködő izmaikat. A seregélyek és a zebrapintyek három ezred másodpercenként tudják összehúzni hangizmaikat. A többi énekesmadár is rendelkezik ezekkel a villámgyors izmokkal, de valószínűleg e két madár az éneklés gyorsasági világbajnoka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek