Böngésző

Hírek a tudomány és technika világából

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 08. 15. péntek2008. 08. 15.
Böngésző

Jeti vagy majom?
Ismeretlen főemlős nyomára bukkanhattak brit tudósok. Az indiai dzsungelben talált szőrszálak a jeti ottani megfelelőjétől, az úgynevezett „erdei embertől” származnak. A DNS-vizsgálat hasonlóságot mutatott azokkal a szőrökkel, amelyeket Edmund Hillary, a híres hegymászó lelt a Himalájában. A lelet az ott élők szerint egy két lábon járó, magas lényhez tartozott. Újra felmelegítik a jeti kissé kihűlt legendáját? A tudósok nem hajlanak rá, szerintük egy ismeretlen emberszabású majom szőrszálaira bukkantak.

Hajrá viagrával
Egyre jobban kedvelik a sportolók a potencianövelő Viagrát. A fiatal férfiak azonban nem randevú előtt kapják be a híres kék pirulát, hanem éppenséggel verseny előtt. Az eredetileg szívbetegségek ellen kikísérletezett gyógyszert ma már milliók szedik, s úgy látszik, most már nem csak a férfierő fokozására. Erre felfigyelt a doppingellenes világszervezet (WADA) is, amely kivizsgáltatja a kék tabletta teljesítményfokozó és állóképesség-javító hatását. Így nem kizárt, hogy a tiltott szerek listájára hamarosan a Viagra is felkerül.

Szárad Ausztrália
Egyre nagyobb területeken sivatagosodik el Ausztrália déli része, pedig a Murray-Darling folyóvölgy mindig is a leggazdagabban termő vidékének számított. Innen kerül ki a kontinens gabona-, zöldség- és gyümölcstermésének 40 százaléka.

Vörös a nyerő
A kínai vörös rizsből származó gyógyszerkészítmény jelentősen csökkenti a szívroham ismétlődésének kockázatát, és javítja a koszorúér-betegségben szenvedők életkilátásait.

Tűzbiztos cigi
Fellélegezhetnek az ágyban dohányzók: jön a tűzbiztos cigaretta. Az új találmány olyan különleges – amúgy semleges ízű – cellulózanyagot tartalmaz, amely azonnal elfojtja a parazsat, ha nem szívják.

Golyóálló melltartó
Németországban megszületett a golyóálló melltartó, amely rendőrnők ezreinek mentheti meg a testi épségét. A normál melltartó golyóálló mellénnyel párosítva ugyanis veszélyes lehet. A golyó által kifejtett mechanikai erő belepréselheti a rendőrnő testébe a melltartó fémtartozékait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek