Böngésző

Ó, LÓ! Radar segítségével sikerült megtalálni az ókori Olümpia lóversenypályáját. Az egy kilométer hoszszú pálya volt a legnagyobb építmény az olimpiai komplexumban.

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 08. 08. péntek2008. 08. 08.
Böngésző

MAGMATÓ NÁPOLY ALATT. A nápolyi egyetem kutatói nyolc kilométerrel a délolasz város felszíne alatt egy 1100 fokon izzó, egy kilométer vastag, sűrű magmarétegre bukkantak. Ezen a folyékony elegyen helyezkedik el a fölötte húzódó nápolyi térség alapkőzete.

REKEDT DONGÓK. A rovarok is lehetnek betegek – állítják brit kutatók. Ilyenkor halkabban donganak és fáradékonyabbak társaiknál. Sőt, ha immunrendszerük legyengül egy fertőzés miatt, akár memóriazavarokkal is küzdhetnek.

EMBERI EGÉR? Emberi csontvelőből, vérből és köldökzsinórból vett sejteket sikerült működő erekké alakítani egerekben amerikai kutatóknak. Céljuk, hogy olyan módszert dolgozzanak ki, amellyel pótolni lehet az infarktus vagy szélütés során elzáródott ereket.

NETES SZAMÁRVEZETŐK. Közel négyszáz olyan honlapra bukkant a spanyol rendőrség, ahol közvetve vagy közvetlenül anorexiára, bulímiára biztatják a fiatalokat. A spanyol nyelvű oldalak tanácsokat adnak, hogyan kell végletesen lefogyni. Ez a „divat” azért olyan veszélyes, mert a kóros soványsággal, állandó fogyással élő fiatal lányok egyre gyakrabban belebetegszenek az éhezésbe, és nem ritka, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

MÉHEN KÍVÜLI KÖVÉRSÉG. Egy amerikai kutatás szerint az elhízott anyák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, mivel a kövér nők méhében megváltoznak a vegyi körülmények. Ehhez még hozzáadódik az is, hogy helytelen étkezési szokásaikat továbbadják gyermekeiknek, illetve úgy etetik őket, ahogy a hízáshoz az „kell”.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek