Böngésző

KÉSIK A HOLDUTAZÁS. Csaknem négy évvel halasztja el a NASA a holdutazásra szánt, új típusú Orion űrhajójának indítását, mert a tervezettnél lassabban haladnak az öszszeállításával. Az űrsiklók viszont 2010-ben nyugalomba vonulnak.

Kaleidoszkóp2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.
Böngésző

INTELLIGENS CIPŐ. Egyensúlyvesztésre figyelmeztető cipőt fejlesztettek ki massachusettsi kutatók. Az intelligens cipő jelzi, ha tulajdonosát az elesés veszélye fenyegeti. Az ötlet abból a programból született, amelyet az amerikai űrügynökség, a NASA indított a súlytalanság állapotában lévő űrhajósok egyensúlytartási problémáinak megoldására.

IFJÚSÁGI ISZÁKOSSÁG. Az ukrán tizenévesek fogyasztják a legtöbb alkoholt Európában, elsősorban sör formájában. Az ifjúkori iszákosság mára valódi össznemzeti problémává vált az országban.

ŐSI VÁROSRA LELTEK. Nagy kiterjedésű ősi várost fedeztek fel a régészek Afganisztán északi részén. A szakemberek szerint az egykori település, amelyet a helybéliek a pogányok városának neveznek, kapcsolatba hozható Nagy Sándorral.

LÉZERES FOGTÖMÉS. Egy londoni fogászati klinikán lézerrel fúrják a fogakat. Az új eljárással csupán a szuvasodott felületet roncsolják szét. Az új módszer teljesen fájdalommentes, a fúrás előtt elkerülhető a kellemetlen érzéstelenítő injekció is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek