Böngésző

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 09. 05. péntek2008. 09. 05.
Böngésző

APASÁGI TESZT A FÁRAÓN. A híres fáraó sírjában talált két újszülöttmúmián DNS-vizsgálatot végeznek, amit összehasonlítanak majd a fáraó DNS-ével. Ennek alapján kívánják bizonyítani, hogy a két csecsemőmúmia Tutenhamon koraszülött gyerekeinek, vagyis a legendás Nefertiti királynő unokáinak földi maradványa.

ŐSSEJTEKBŐL VÉRKÉSZLET. Embrionális őssejtekből nagy mennyiségben tudnak vörösvértesteket előállítani amerikai kutatók. Ily módon véradóktól függetlenül is biztosítani lehet a vérkészletet.

DOLGOZNAK A FÓKÁK. Állati segítséget is igénybe vesznek a kutatók, hogy felmérjék az éghajlatváltozás hatásait a jégtakaró alatt. Az elefántfókákra szerelt szenzorok hőmérsékletet, sótartalmat és mélységet mérnek.

OKOS UJJLENYOMAT. Egy új amerikai elemzési módszernek köszönhetően az ujjlenyomatokból már nemcsak „viselőjének” a kilétét lehet megállapítani, hanem azt is, mihez nyúlt, mielőtt hátrahagyta a nyomot.

ÉRZÉKEK HALMOZVA. A szinesztéziára, vagyis több érzék egymásba fonódásának egy igen ritka formájára derült fény akkor, amikor egy diák beszámolt róla, hogy hangokat hall a számítógép képernyővédőjéről. A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói három további emberen is tapasztalták ezt a képességet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek