A tengeri fény titka

Évezredek óta szólnak a legendák a titokzatos tengeri fényről. Sok hajós, búvár töprengett már el a mélyből felderengő zöld fény rejtélyén. Amerikai kutatók most megtalálták az okát. A valóság elég prózai, semmi köze lidércekhez, szörnyekhez, tündérekhez.

Kaleidoszkóp2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
A tengeri fény titka

Mindössze arról van szó, hogy egy, a Syllidae családba tartozó tűzféregfaj nőstényei csábítgatják hímjeiket. A világítást a partnerek odavonzására használják, méghozzá figyelemre méltó pontossággal. A fényorgia tetőpontja mindig egy-két nappal előzi meg az aktuális félholdat, 30-40 perccel napnyugta után következik be. A látványosság 20-30 percig tart: a nőnemű férgek először zöldes nyálkát bocsátanak a vízbe, ezt kicsit később csírasejtek követik. A fény odavonzza a hímivarú férgeket, amelyek leadják saját csírasejtjeiket – és ezzel készen is vannak az utódok.

A nyálka kémiai tulajdonságai bámulatra méltók. A világítás még mínusz 20 fokon is működik, mutatták ki a kutatók laboratóriumi körülmények között. A melegítést 40 fokig bírta az anyag szerkezete. A világító reakció akkor is végbemegy, ha nincs a környezetben oxigén. Az is kiderült, hogy a párkeresésen kívül is bevetik világítóképességüket a férgecskék. A fiatal állatok, amelyek éppen csak elérték a fél-egy milliméteres nagyságot, szintén alkalmazzák, valószínűleg a lehetséges támadóik megfélemlítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek