Hemingway, a kém

Ernest Hemingway egy ideig a KGB ügynöke volt – állítja egy most megjelent könyv, amelyben amerikai és orosz történészek a szovjet titkosszolgálat amerikai kapcsolatairól számolnak be.

Kaleidoszkóp2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.

Kép: EH 2723P Milan, 1918 Ernest Hemingway, American Red Cross volunteer. Portrait by Ermeni Studios, Milan, Italy. Please credit "Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston".

Hemingway, a kém
EH 2723P Milan, 1918 Ernest Hemingway, American Red Cross volunteer. Portrait by Ermeni Studios, Milan, Italy. Please credit "Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston".

Moszkvai levéltári dokumentumok alapján a Nobel-díjas írót – ahogyan azt már korábban is gyanították – 1941-ben, kínai utazása előtt szervezték be Argo néven, miután Havannában és Londonban többször találkozott a kémszervezet tagjaival és kifejezte lelkesedését a nekik végzendő munka iránt. A nagy hűhó ellenére nemigen szolgált hasznos információval, így az évtized végére megszakították vele a kapcsolatot. A könyv szerint az is lehetséges, hogy csak irodalmi inspiráció miatt vállalta a kémkedést.

Ez a furcsa jellemű művész egyébként vonzódott a háborúhoz, az öléshez: az első világháborús részvételétől kezdve minden alkalmat felhasznált, hogy fegyvert fogjon. A második világháborúban ugyan csak haditudósítóként szolgált, de Normandiában német foglyok kihallgatásában is részt vett. Néhány év múlva, egy barátjának írt levélben azt állította, hogy 122 német foglyot ölt meg. Szakértők ezt nem tartják teljesen lehetetlennek, hiszen Hemingway erősen rájátszott macsós voltára. Ám, mivel leveleiben rengeteget hencegett és tódított, továbbá a kutatók semmiféle erre utaló nyomot nem találtak, valószínű, hogy az író csak szeretett volna ennyi embert megölni.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek