Mérges béka

Félezer mérgező alkaloidot azonosítottak eddig a tudósok a nyílméregbékák bőrében. A legújabb kutatások szerint azonban vegyifegyver-arzenáljuk, amellyel a ragadozók ellen védekeznek, ennél is gazdagabb.

KaleidoszkópValló László2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Mérges béka

Eddig ismeretlen méregcsaládot sikerült azonosítaniuk amerikai kutatóknak a nyílméregbékák bőrében. E különös kétéltűek pompás színezetükkel is figyelmeztetik az ellenségeiket veszedelmes képességükre, hiszen semmi hasznuk nem lenne a mérgükből, ha a ragadozók nem tanulnák meg, hogy el kell kerülni őket. A kutatók a nyílméregbékák számos faja közül tizenháromnak a bőrében azonosították az új típusú méreganyagokat. Bizonyára a magukhoz vett táplálékból (hangyákból, atkákból, százlábúakból, bogarakból) állítják elő, illetve raktározzák bőrükben az állatok ezt az eddig ismeretlen alkaloidacsaládot.

A nyílméregbékák mintegy 250 faja közül csupán néhánynak a testében képződik az emberre is veszélyes méreg. Közöttük az úgynevezett rettenetes nyílméregbéka valóban rászolgált a nevére: a kolumbiai choco indiánok még napjainkban is ezeknek a mérgével kenik át azoknak a nyílvesszőknek a hegyét, amelyeket fúvócsővel lőnek ki. A kifejlett állat mintegy öt centiméteres, színe föltűnő sárga vagy narancssárga. Terráriumban is nevelhető, meleg, páradús környezetben. Megfigyelték, hogy a fogságban tartott nyílméregbékák három-négy nemzedék után elvesztik méregtermelő képességüket (valószínűleg a táplálék megváltozott összetétele, illetve az ellenség hiánya miatt), így tartásuk csak minimális kockázatot jelent.

A most fölfedezett új típusú békamérgek is hasonlóan erősen toxikusak, mint az eddig ismertek. (Kutatók megállapították, hogy a nyílméregbékák egyetlen példánya annyi mérget termel, amennyivel 20 ezer egeret lehet elpusztítani.) Ezek a veszedelmes alkaloidok azonban fontos szerepet töltenek be a gyógyszergyártásban: alapanyagot jelentenek olyan új gyógyszerek előállításához, amelyekkel például az asztma vagy az epilepszia lesz gyógyítható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek