Ősemberek: kevesen voltak

Egy nemzetközi kutatócsoport a Neander-völgyiek ősmaradványaiból származó DNS elemzéséből megállapította, hogy genetikai sokféleségük jóval kisebb volt, mint a mai emberé vagy akár az emberszabású majmoké.

Kaleidoszkóp2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Ősemberek: kevesen voltak

A szükséges DNS-anyagot egy horvátországi barlangban talált 38 ezer éves csontdarabból nyerték ki a tudósok. Az új módszerekkel történő elemzésbe a Neander-völgyiek egész elterjedési területéről – Spanyolországtól Oroszországig – vettek mintákat. A változatosság csekély, ami azt jelenti, hogy a 38-70 ezer évvel ezelőtt élt Neander-völgyiek igen kevesen lehettek: a kutatók összesen 3500-ra becsülik a nők számát, a férfiakról, illetve a gyerekekről nem közöltek becsléseket.

A ma élő összes ember ugyanazon fajhoz tartozik, ez a homo sapiens sapiens. A szakemberek többsége ma úgy véli, a Neander-völgyi ember valójában nem az ősünk, hanem önálló faj volt. Noha az ősmaradványok és a régészeti leletek alapján sokat tudunk külsejükről, fiziológiájukról és társadalmi életükről, 30 ezer évvel ezelőtti hirtelen eltűnésük a mai napig rejtély.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek