Összemennek a juhok

Egyre több kisebb termetű juh születik a skóciai Hirta szigetén az enyhébb és rövidebb téli időszakok miatt. Ennek eredendő oka a globális fölmelegedés – állítják a tudósok.

KaleidoszkópValló László2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Összemennek a juhok

Brit kutatócsoport figyelt föl a skót Hirta-szigeten élő félvad juhok testméretének rejtélyes megváltozására. Közel negyedszázadra visszamenőleg elemezni kezdték az állatok méretére és élettörténetére vonatkozó adatokat, s kiderült, hogy a juhok ma már nem nőnek olyan nagyra, mint a korábbi évtizedekben, és a kisebb termetű példányok a korábbinál nagyobb valószínűséggel érik meg az ivarérett kort. A jelenséget a globális klímaváltozás által okozott rövidebb és enyhébb telekkel magyarázzák a tudósok.

Korábban a vadjuhok átlagos mérete inkább növekedett, illetve legföljebb nem változott. Az állatok gyorsabb ütemű és erőteljesebb, nagyobb testméretet eredményező növekedését az igen hideg tél váltotta ki, ugyanis csak így tudták azt túlélni. Az éghajlat enyhülésével, illetve azzal, hogy kedvezőbbé váltak az életben maradás föltételei, a lassabban növekvő, kisebb juhok is egyre nagyobb arányban vészelték át a telet. Fölütötte fejét körükben a kutatók által fiatalmama-hatásként számon tartott jelenség, nevezetesen, hogy a fiatal anyajuhok elődeiknél kisebb utódokat hoznak a világra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek