Egymillió faj is eltűnhet a Földről!

Egymillió állat- és növényfaj kihalását helyezi kilátásba a—közeljövőben az az 1800 oldalas jelentés, amelyet három év alatt 145 ország 390 szakértője állított össze az ENSZ megbízásából.

KaleidoszkópHardi Péter2019. 06. 02. vasárnap2019. 06. 02.
Egymillió faj is eltűnhet a Földről!

Soha ennyi faj nem volt veszélyben az emberiség történetében. Ha valaki azt gondolja, nem is olyan nagy a baj, marad még 9 millió faj, az téved. A fajok kipusztulása ugyanis nem csupán annyit jelent, hogy kevesebb természeti szépségben gyönyörködhet az ember, hanem azt is, hogy mindez a saját létének az alapjait roncsolja.

A kihalásokkal ugyanis a földi élet egymással szorosan összefüggő hálózata zsugorodik, ez pedig az ember jóllétét is veszélyezteti. A biológiai sokféleség csökkenése miatt az 2015-ös New York-i klímacsúcson meghatározott célok – a szegénység és az éhezés elleni küzdelem, az ivóvizek, a városok, az éghajlat, az óceánok és a szárazföldek állapotának a javítása – négyötödének a megvalósítása veszélybe került.

A természet csodálatos: az aldabrai fehértorkú guvat 136 ezer évvel ezelőtt kihalt – most egy hozzá nagyon hasonló új faj alakult ki a szigeten
forrás: Wikipédia

A kihalást előidéző természetátalakítás soha nem látott akkora mértéket, mint manapság, áll a tanulmányban. Néhány példa: a honos fajok egyedszáma bő évszázad alatt 20 százalékkal csökkent. A kétéltűek 40 százaléka, a korallok és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett.

S hogy mekkora gazdasági károk keletkezhetnek az előre jelzett kipusztulások által? Például a beporzók eltűnése a mezőgazdaságból évente 577 milliárd dollár értékű termés kiesésével járna. Az ugyancsak kihalást okozó túlhalászatra jellemző, hogy manapság mindössze a tengerek 7œ százalékát használja az ember fenntartható módon, a következő évek szaporulatát is figyelembe véve. Aœtengereken a műtrágya szennyezés miatt máris 400 halott zónát azonosítottak, amelynek összmérete 245 ezer négyzetkilométer, vagyis megegyezik Nagy-Britanniáéval.

Az egyedüli megoldás a jelentés szerint csakis a jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszer átalakítása lenne.

Ezek is érdekelhetnek