Lebegő vízilovak

A kétéltű vízilovak a legnagyobb szárazföldi állatok közé tartoznak.

KaleidoszkópPuskás Kati2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.

Kép: 2232316387

Hippos,Running,On,The,Mara,River,In,Masai,Mara,National
2232316387
Fotó: Kaitlind Fasburg

A kétéltű vízilovak a legnagyobb szárazföldi állatok közé tartoznak, súlyuk gyakran több mint 2,2 tonna. Egy új tanulmány szerint ezek a hatalmas állatok időnként olyan gyorsan futnak, hogy lábuk nem éri a földet, szinte lebegnek a levegőben. 
Vannak ugyan más állatok is, amelyek a sebességük miatt lebegnek – például a lovak –, de az ilyen hatalmas állatoknál ez szokatlan. Az elefántok például sosem hagyják el a talajt mind a négy lábukkal. 
A vízilovak mozgását nehéz megfigyelni, mert általában a vízben vannak, és nagyon ritkán tanítják be őket tanulmányozáshoz az állatkertekben. Ezért a kutatók vízilovakról készült videófelvételeket tanulmányoztak: 32 víziló 169 mozgásciklusát figyelték meg. 
Úgy találták, hogy a vízilovak majdnem kizárólag ügetnek – azaz átlósan, az első láb az ellentétes oldalú hátsó lábbal szinkronban mozog –, akár lassan sétálnak, akár futnak. Szárazföldi állatoknál szokatlan ez a változatlanság: az orrszarvúak és a lovak standard négylábú járással haladnak, aztán, ahogy gyorsulnak, ügetnek vagy vágtáznak. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek