
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Vajon milyen csemegeszőlő-fajtát telepítsünk? A választ lassan jó lesz tudni, hiszen márciusban már ültethetünk. Jó évük volt a tavalyi a csemegeszőlő-termesztőknek: édesen, kevés veszteséggel szüretelhették a fajtákat, amelyek hosszú ideig eltarthatókká is váltak. Ráadásul most végre maradéktalanul beértek a későn érők is. Mindez kedvet adhat a további telepítésekhez.
Kép: Lakitelek, 2006. szeptember 24. Csemege szőlő. Fotó: Ujvári Sándor
A nagy bogyóméret mellett a koraiság és a betegség-ellenállóság lehetnek a választás fő szempontjai. A koraiság szempontjából a Csabagyöngye és az Irsai Olivér az élen áll, előbbi július végén, utóbbi augusztus elején már érleli fürtjeit. Bogyóik ugyan csak közepesen nagyok, viszont muskotályos zamatúak, ami kétségtelenül növeli az értéküket. A Csabagyöngye jó fagytűrő, ellenben rothadásra érzékeny, míg az Irsai fagyérzékeny, de nem rothadó.
A koraiak sorában a Favorit a nagy bogyóival tűnik ki, amelyek ropogósak, olvadó húsúak, és augusztus elején már szüretre kínálják magukat. E bőtermő fajta komoly szépséghibája, hogy a fagyra és a rothadásra egyaránt érzékeny. Nem így az Eszter, amely kicsit később, augusztus közepén érik, elég ellenálló, bőtermő és kevésbé igényes. Nagy, hamvasan kék bogyói különösen is tetszetőssé teszik nagy fürtjeit.
A Néró, a Palatina és a Narancsízű is ott vannak a korán, augusztus végén érők között. Közöttük a Palatina (vagy más néven Augusztusi muskotály) nagy, laza, tetszetős fürtjeivel, olvadó húsú muskotályos bogyóival, kiemelkedő fagy- és téltűrő képességével, valamint a gombás betegségeknek jól ellenálló természetével érdemel figyelmet. A Nérót nagy, vállas, hamvas sötétkék bogyójú fürtjei, ellenálló képessége emelik az átlag fölé. Fűszeres ízű bogyói étkezésre és borkészítésre egyaránt jók. A Narancsízű igen nagy fürtöt nevel, bogyóhúsa jellegzetesen fűszeres, termőhelyével szemben közepesen igényes.
A későn érők sorát az Attila, a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali és az Itália zárja. A szeptember végén érő Attila nagy, vállas fürtjeiben fehéres-sárga, megnyúlt bogyók foglalnak helyet. Kései érése mellett hátránya, hogy fagyérzékeny és rothadásra hajlamos, viszont bőven terem. Bogyói pereghetnek. A Hamburgi muskotály nagy értékei a nagy ágas fürtökben csoportosuló, mutatós sötétkék bogyói, amelyek ráadásul még muskotályos ízűek is. Páratlanul finom zamata ellensúlyozza fogyatékosságait, amelyek a rothadásra való érzékenységben, valamint a nem egyöntetű bogyónagyságban és -színben mutatkoznak meg.
Az október elején érő, hatalmas fürtű és nagy, megnyúlt bogyójú, lédús, ropogós Afuz Ali egyszerűen ellenállhatatlan, ha be tudja érlelni fürtjeit. Bőven terem, déli védett fekvést igényel, a betegségekre érzékeny. A szintén nagy fürtöket, de gömbölyded bogyókat hozó Itália muskotályos ízével is kitűnik. Kevésbé rothad, viszont igen későn, október közepén érik, nálunk kifejezetten védett, meleg fekvést igényel.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu