Növényvédelem júniusban

Sajnos az áprilisi, a májusi időjárás nem kedvezett a kertészkedésnek. Bár június elején voltak heves zivatarok, záporok, az ország nagyobbik részén továbbra is aszály van, ráadásul elszaporodtak a növényi betegségek és kártevők. Ezért nagyobb figyelmet kell szentelni a növényvédelemre.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 06. 09. kedd2009. 06. 09.
Növényvédelem júniusban

Gyümölcsfák
Ahhoz, hogy egészséges gyümölcsöt szüreteljünk, jobban oda kell figyelnünk fáinkra. Az őszibarackot például a keleti gyümölcsmoly, a barackmoly és a levéltetű veszélyezteti. Ellenük az alábbi szerek valamelyikével védekezhetünk: Chess, Talstar, Sherpa, Karate Zeon, Actara, Decis. Ugyanakkor az érés közeledtével gondolni kell a gyümölcsmonília megelőzésére is, ezért a permetlébe keverni kell például Rovralt, Teldort, Systhanet, Chorust vagy Topsint is. Ugyanezeket a készítményeket bevethetjük a kajszinál is, ha még nem kezdett érni. Mivel a cseresznye és a meggy már sok helyen érik, permetezni nem szabad. Viszont a moníliával fertőzött gyümölcsöket össze kell gyűjteni, és amennyiben a monília által elszáradt ágakat látunk, azokat le kell vágni és meg kell semmisíteni, hogy megelőzzük a jövő évi fertőzéseket.

Szőlő
A szőlőben folytatni kell a peronoszpóra, a lisztharmat és a tarka szőlőmoly elleni védekezést. Peronoszpóra ellen jó például a Rézoxiklorid, a Ridomil, a Dithane, a Mikal, a Vegesol és Quadris. Lisztharmat ellen az alábbi szerek közül választhatunk: Agrokén, Nevikén, Rézkén, Tiosol, Topas és Trifmine. Szőlőmolyok ellen ajánlják többek között a Cyperilt, a Dipelt, a Match-ot, a Runnert és a Sumithiont.

Konyhakert
A konyhakertben sajnos elszaporodtak a levéltetvek: ellepték a káposztaféléket, a levélzöldségeket, sőt még a paradicsomot, a paprikát is. Sok készítmény közül választhatunk, de érdemes előnyben részesíteni a környezetkímélő Pirimort. Bogyónövekedés idején érdemes megelőzni a paradicsom alternáriás és szeptóriás foltosságát, valamint a paradicsomvészt. Ha a betegségek már kialakulnak, nem sokat tehetünk, ezért célszerű azokat megelőzni. Az alábbi készítmények közül választhatunk: Rézoxiklorid, Champion, Cursate, Ridomil Gold, Dithane M-45 és Amistar. Nagyjából ugyanezekkel a szerekkel előzhetjük meg a burgonyavészt is, azonban a permetlébe keverjünk krumplibogár elleni készítményt is: Actara, Apacs, Padan, Match, Novodor, Karate Zeon, Talstar. Párás, meleg időjárás esetén a hagyma is megkaphatja a peronoszpórát, ezért védekezni kell ellene. A permetlébe érdemes rovarölőt is keverni, ugyanis az utóbbi években a hagymalégy nagy károkat okoz, ettől lesz kukacos a hagyma. Az alábbi szerek valamelyikével védekezhetünk ellene: Basudin, Basamid, Diazinon és Sumithion. Hogy a permetlé megragadjon, nedvesítőszert is kell bele keverni.

Ezek is érdekelhetnek