Termesszék velem: tárkony

Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért termesztik. A franciák kedvelt fűszere, de Erdélyben is szívesen használják. Két fajtáját ismerjük: a franciát és az oroszt.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.
Termesszék velem: tárkony

A tárkony különleges aromájú leveleiből nem kell sok. Mártásokba, szószokhoz, halételekbe, levesekbe, paradicsomos és tojásételekbe kitűnő. Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító hatású. Tisztított illóolaját az illatszeripar is hasznosítja.

A francia tárkony könnyen termelhető, tősarjakról jól szaporítható. A napos-félárnyékos, nyirkos helyen fejlődik a legszebben. Szedésre legalkalmasabb ideje a július eleje. A hajtásokat 10 cm-re vágjuk le, majd száraz, szellős helyen szárítsuk meg. Aromáját a szárítás során elveszti, ezért ecetben érdemes tartósítani.

Az újra növő hajtások a fagyok előtt még egyszer betakaríthatóak. A második szedés illóolaj-tartalma már némileg elmarad a nyárihoz képest.

A téli fagyokat nehezen viseli, ezért némi takarás mindenképpen szükséges. Vízigénye viszonylag nagy, de a tartós vízborítást rosszul tűri. Nem termeszthető laza homokos talajon, de kötött talajon sem. Általában 3-4 évnél tovább nem érdemes egyazon helyen termelni. Mivel tápanyagigényes, átültetésnél célszerű komposztott és trágyát használni – kerüljük a mesterséges anyagokat. Átültetésére késő ősszel, illetve tavasszal kerülhet sor.

Az orosz tárkony levele keskenyebb és halványabb, mint a franciáé, íze enyhén kesernyés. Nincs meg benne a francia tárkonyra jellemző ánizsos íz.

A feleségem egy igen kitűnő és meglepő ízű levessel lepett meg. Íme, a receptje:

Tárkonyleves Bözsi módra
Hozzávalók: 1 csokor tárkony 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, só, bors, citrom leve, 2 ek. tejföl, 1 tojás, 1db erőleveskocka.
Elkészítése: a tárkonyt apróra vagdaljuk, vajból és lisztből készült világos rántásba tesszük, jól megkeverjük, és feleresztjük meleg vízzel. Sózzuk és borsozzuk, beletesszük az erőleveskockát. Főzzük 5 percig, miközben tojásos galuskát főzünk bele, majd citrommal és tejföllel ízesítjük.

Ezek is érdekelhetnek