Az Alföld nedűje

A Cserszegi Fűszeres méltán népszerű a Duna borrégióban. A szőlőfajta jól bírja a téli hideget, finom, fűszeres bor készíthető belőle. A fajta legjobbjait a XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borversenyen választották ki.

Kertünk-udvarunkSzabad Föld Online2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
Az Alföld nedűje

„Nem a Dunántúlnak, hanem az Alföldnek csináltunk egy fajtát” – mondja Bakonyi Károly, a Cserszegi Fűszeres szőlőfajta nemesítője. A kicsi, borostyánszínű bogyóiról ismert szőlő erénye nemcsak az, hogy finom, fűszeres zamatú fehérbor készíthető belőle, de az is, hogy jól tűri a téli hideget, ezért a sík vidékeken is biztonsággal termeszthető.

A fajtát 1960-ban Cserszegtomajon nemesítette ki Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtából. Népszerűvé válását a nyolcvanas évek közepén tomboló kemény, fagyos teleknek köszönheti, amikor is a tömeges fagykár arra késztette a bortermelőket, hogy szívósabb szőlőfajtát telepítsenek az elfagyott ültetvények helyére. Ekkor indult hódító útjára Cserszegi Fűszeres, amely mára egyfajta hungarikummá vált a borbarátok körében.

A fajta legjobbjait az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett Cserszegi Fűszeres Országos Borversenyen választották ki. A benevezett 50 bor közül a szakértő zsűri 3 kategóriában – forgalmi, termelői, muzeális és tájborok – választotta ki a fajta legkiválóbb nedűit. A bor illat- és zamatanyagának intenzitását, finomságát, harmóniáját tesztelték a szakértők.

A XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny első három pincészete az idén:
Kévés József , Soltvadkert
Birkás Pincészet, Szabadszállás
Frittmann Testvérek, Soltvadkert

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek