Növényvédelem júliusban

Június második felében végre megjött a várva-várt eső, ami véget vetett az aszálynak. Azóta viszont medárdi időjárás uralkodik, és ebben a párás, meleg környezetben gyorsan terjednek a növényi betegségek, a kártevők.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Növényvédelem júliusban

Mivel szinte minden nap esik, nagyon ügyesnek kell lennie annak, aki permetezni szeretne. Szőlőben például nagy veszélyt jelent a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás. Ezek ellen érdemes a hosszabb hatástartamú, kombinált szereket választanai. Néhány név a gazdaboltokban is kapható készítmények közül: Rézoxiklorid, Bordói lé+kén, Zenatil R, Quadris, Miltox Special Extra WP+Thiovit jet, Vegasol.

Magas hőmérsékleten és páratartalom mellett hamarabb megbetegszik a krumpli is, főleg a burgonyavész és az alternáriás betegség okoz károkat. A tünetek nemcsak a levélen látszanak, hanem maga a gumó is használhatatlan lesz. Néhány hatásos szer ellenük: Ridomil Gold, Forum, Mikal, Acrobat, Amistar, Curzate és Galben. Burgonyabogár veszély esetén valamilyen rovarölő szert is keverni kell a permetlébe: például Actarat, Cyperilt, Match-t, Nomoltot, Novadort vagy Ripcordot. A paradicsom legveszélyesebb gombás betegsége, a paradicsomvész is kedvező körülmények közé került, ezért ha egészséges termést szeretnénk, megelőző jelleggel kell permeteznünk. Jók ellene általában a peronoszpóra elleni készítmények, a réztartalmú szerek, és például a Vitra, a Vondozeb, az Amistar illetve a Ridomil Gold.

Az esős, meleg idő tönkreteheti az uborkát, a tököt, a dinnyét, a cukkínit és a patisszont is. Veszélyes lehet a peronoszpóra, mert a levél teljesen elszáradhat, és utána nem lesz mit szüretelni. A betegség megelőzésére jók a réztartalmú szerek és például az Acrobat, az Aliette, a Kocide Combi, a Fusilan és Proplant is. Lisztharmat ellen kéntartalmú készítményt kell bevetni, választhatjuk például a Topsint, a Rézként és Karathene-t is. Ezekkel a szerekkel, meg az Amistarral a paprika lisztharmat ellen is permetezhetünk. Paprikánál esős időben gondot okoz még a baktériumos lágyrothadás is, ami ellen például Kasuminnal és Championnal védekezhetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek