Paradicsomot körömvirággal

Az amerikai kontinensről származó egyéves, lágy szárú növényről, a paradicsomról Csapó József 1775-ben még így írt: „Nem tanácsos az gyümölcsöket enni, mert az ember eszét megcsonkítják.” Azóta igencsak megváltozott a véleményünk erről az egyik legértékesebb, legkedvezőbb étrendi hatású, kellemes ízű zöldségfélénkről. Az érett gyümölcs viszonylag sok, az emberi táplálkozásban nélkülözhetetlen vegyületet tartalmaz: karotint, szőlő- és gyümölcscukrot, fehérjét. Találhatunk benne még C-, B-, K- és P-vitaminokat, citrom- és almasavat, ásványi sókat (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, vas, magnézium sóit).

Kertünk-udvarunkGyőrffy Sándor2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.

Kép: paradicsom szárán zöldség vitamin Fotó: Habik Csaba

Paradicsomot körömvirággal
paradicsom szárán zöldség vitamin Fotó: Habik Csaba

A tövön beérett bogyók adják a kellemes ízarányt. Gyors romlása miatt a piacokon a korábban leszedett termésekkel találkozhatunk, ezért érdemes megtermelni a kertben.

A terület ne legyen árnyékos, és jó, ha legalább három éve nem volt ott paradicsom. A burgonya és tojásgyümölcs elővetemény sem kívánatos, viszont zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, tökféle után következhet. Szomszéd vagy köztes növényként számításba jöhet a korai karalábé, a petrezselyem, a sárgarépa, a vöröshagyma, a bazsalikom és a körömvirág.

A burgonyafélék a jó vízáteresztő, humuszban gazdag, középkötött talajokat kedvelik. Jól hasznosítják az érett komposztot vagy érett istállótrágyát. Az ellenálló fajtákat választva, megbízható helyről beszerzett, fémzárolt vetőmaggal csökkenthetjük a betegségek kockázatát. Százhatvannál több fajta szerepel a fajtajegyzékben. A hazai nemesítésű fajták közül egyes betegségeknek jól ellenáll a Kecskeméti 26-7. Középérésű, igen nagy bogyójú hibrid a Korall és a Robot.

Ha valaki vegyszerek nélkül szeretné megóvni növényeit, íme, néhány jó tanács. A maggal terjedő baktériumos és gombás betegségek ellen hatásos a kamillafürdőben vagy fokhagyma levében elvégzett csávázás. Palántadőlés ellen a föld forró gőzzel történő fertőtlenítése, a gondos szellőztetés jöhet szóba. Ha már kialakult a betegség, fahamuval kell leszórni a földet, majd áttűzdelni a palántát. Talajlakó kártevők ellen a vetésváltást be kell tartani, előveteményként jó a mustár zöldtrágya. Burgonyabogár ellen köztes növényként szerepelhet a gilisztaűző varádics, orgonalevél-teával permetezhetünk, kiszórhatunk mészkőport, és jók a Bacilus Thüringiensis-készítmények. Baktériumos betegségek ellen hatásos a Réz-oxiklorid és a Bordói por. Levéltetvek, takácsatkák ellen pedig ragadozó atkákat, fátyolkákat, katicabogarakat és virágpoloskákat vetnek be a biotermelők.

Ezek is érdekelhetnek