Parlagfűért büntetés jár

Nemsokára virágzik a parlagfű, amelytől milliók szenvednek. Aki a veszélyes gyomot nem irtja, akár ötmillió forintos büntetést is kaphat.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
Parlagfűért büntetés jár

Július elsejéig elvileg mindenhol le kellett kaszálni vagy ki kellett kapálni a parlagfüvet, mert ezután, ha virágba borul, óriási károkat okozhat egészségünkben. Vajon találunk-e olyan helyet, ahol nem látni ezt a veszedelmes gyomot? Nos, a témáról szóló sajtótájékoztatóhoz Pesthidegkúton néztek ki a szervezők egy olyan utcát, ahová Szabó Imre környezetvédelmi minisztert is el lehetett hívni. A tárca vezetője az országos tiszti főorvossal, egy növényvédelmi felügyelővel és néhány önkéntes egyetemistával terepszemlét tartott. Azon házak postaládáira, ahol mindent rendben találtak, egy „Parlagfűmentes ház” feliratú matricát ragasztottak ki, sőt az utcanév mellé odakerült a „Parlagfűmentes utca” tábla. Persze az elitnek nevezett második kerületben, egy utcával odébb elhanyagolt területet is találtak, ahol viszont bemutatták magát a gyomot, és azt is, hogyan kell irtani.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy hazánkban közel 2,5 millió – azaz minden negyedik – ember szenved allergiás megbetegedéstől. Ez már népbetegségnek számít, hiszen évente ötezer új beteget regisztrálnak. Közben feltűnt három hasonlóan veszélyes gyom is: a falgyom, az aranyvessző és a rézgyom is. Ezek főleg a parlagfűre is érzékeny embereknél okoznak szintén allergiás tüneteket. Magyarországon mintegy ötmillió hektáron díszlik a parlagfű, s ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatja a parlagfű-mentesítést: a civil szervezetek idén a 150 millió forint keretösszegű Zöld Forrásból pályázhattak a mentesítéssel kapcsolatos tennivalók támogatására. A minisztérium szerte az országban 45 Zöld Pont irodájában ingyenes cérnakesztyűt és védőmaszkot juttat a parlagfű-mentesítő akciók szervezőinek.

Valamennyi nemzeti park kiemelt feladata a nem őshonos, agresszíven terjedő gyomnövények visszaszorítása. Tavaly a parkok 193 millió forintot fordítottak többek között az allergén növények – így a parlagfű – visszaszorítására. Ennek eredményeképpen összesen 215 hektár védett természeti terület mentesült a veszélyes gyomoktól. A közmunkások az elmúlt négy évben mintegy 1700 hektáron szorították vissza az allergén növényeket. Idén a tíz nemzeti park közmunkaprogramokra összesen 190 millió forintot fordíthat, és kiemelt szerepet kap a parlagfű-mentesítés. A vízügyi igazgatóságok szintén nagy területeken, az árvízvédelmi gátak gyommentesítése során irtják a parlagfüvet, több ezer hektáron.

Idén július elsejétől új szabályozás lépett életbe, és kemény pénzbírságra számíthat az a telektulajdonos, aki elmulasztotta kiirtani földjén a gyomnövényt. A közterületeket a földhivatalok, a belterületeket pedig az önkormányzatok ellenőrzik. Amennyiben gyomos területet találnak, a hatóságok elrendelhetik a védekezést, és annak költségeit természetesen a földtulajdonossal fizettetik meg; erre jön még a büntetés. A büntetést egyébként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelői szabják ki. Belterületen kizárólag a növényvédelmi felügyelők bírságolhatnak, korábban ez a jegyző dolga volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek