Virágevő keceliek

Gyümölcs- és zöldségszobrászok élhették ki kompozíciós készségüket Kecelen, az Ehető Virágok Fesztiválján. Itt már másfél évtizede eszik a virágokat, persze elsősorban a fesztiválon. A házigazdának, Téglás Andrásnak, a T. G. Virágdekor Szakképző Iskola igazgatójának ötlete volt, hogy az intézmény diákjai bemutassák virágkötő tudományukat egy élelmiszer-ipari, mezőgazdasági kiállítás és vásár keretében. Benke Laci bácsi, olimpiai bajnok mesterszakács pedig azt javasolta, hogy egy virágos birodalom kellős közepén kerüljenek be a rendezvénybe az ehető virágok is.

Kertünk-udvarunk2009. 07. 07. kedd2009. 07. 07.

Kép: Kecel, 2009. május 30. Tatai Pál általa készített zöldségekbõl faragott virágkompozíció a XIV. Ehetõ Virágok Fesztiválján Kecelen a zöldségszobrászok kiállításán. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Virágevő keceliek
Kecel, 2009. május 30. Tatai Pál általa készített zöldségekbõl faragott virágkompozíció a XIV. Ehetõ Virágok Fesztiválján Kecelen a zöldségszobrászok kiállításán. MTI Fotó: Ujvári Sándor

– Amikor először rendeztük meg ezt a fesztivált, nagyon furcsán néztek ránk, pedig nem véletlenül mondják az idősek, hogy fűben-fában orvosság van – mondta a szakács. – A virágok csodálatosak, nem csak díszítenek, hanem táplálnak is. Ez persze nem azt jelenti, hogy akácvirággal, ibolyával vagy éppen bodzavirággal kell jóllaknunk, de mindenképp színesebbé és egészségesebbé teszik táplálkozásunkat. A bennük lévő anyagok ízletesebbé varázsolják az ételeinket. Olyan ez, mint amikor régebben csak egyféle ecetről beszéltünk, ma pedig már többek között bor-, hagyma-, almaecet is létezik.

A kecskeméti Magyar Szabolcs vitte el díszes zöldség-virág szobrával az első helyet. – Mi kellett ehhez a sikerhez? – kérdeztem az ifjú séftől.

– Mindenekelőtt szépérzék – válaszolta. – Az éttermekben is általában díszítve adjuk az ételeket. A gyümölcsből és zöldségből főleg a keményebbek alkalmasak faragásra, például a sütőtök, a retek, a répa, az édesburgonya. Díszítésnek pedig ott van a káposzta- vagy a szőlőlevél. Hogy friss legyen a rendezvényre, előző este kell hozzálátni a kompozíció elkészítéséhez, így egész éjszaka dolgozunk rajta. Utána körülbelül egy hétig „él” a szobor.

A fesztiválon tudtuk meg, hogy a szakképző iskolában bor és pálinka érzékszervi minősítő képzés is folyik. A nagy érdeklődés miatt gyümölcspálinka-, szesz- és szeszesital-gyártó képzést is beindítottak, és épül egy hagyományőrző látvány-pálinkafőzde. Az intézmény két évtizedes története alatt eddig mintegy 15 ezren szereztek itt piacképes szakmát, az ők összefogásából alakult meg a Kecelen Végzett Gazdák Szakmai Szövetsége, amelynek Téglás András az elnöke. Céljuk, hogy szakmai információkkal segítsék egymás munkáját és bevonják üzemeiket, gazdaságaikat az iskola gyakorlóhelyei közé. Mert a magyar vidék érdekében kulcsfontosságú, hogy a gazdák összetartsanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek