Lejtőn kíméletesebben

A környezetkímélő talajművelés célja, hogy a víz, a szél miatti talajpusztulás minél kisebb legyen, és a környék élővilága se szenvedjen kárt. Hogyan lehet ilyen talajművelést folytatni? E kérdésre adott választ a SOWAP (Soil and Water Protection) talaj- és vízvédelmi program, melyben részt vett az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet és a Syngenta cég is.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.

Kép: Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezõgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

Lejtőn kíméletesebben
Szántóverseny Farmoson szántás eke traktor mezõgazdaság mezögazdaság gazdálkodás falu vidék 2008.07.26. fotó: Németh András Péter

A kísérleteket Keszthelyhez közel, Szentgyörgyváron és Dióskálon, a Zala vízgyűjtőjéhez, a Kis-Balaton természetvédelmi területéhez szorosan kapcsolódó mezőgazdasági területeken végezték 2003 és 2008 között. Ezeken a lejtős területeken intenzív gazdálkodást folytatnak, s a fakó színű altalaj gyakran láthatóvá válik az erózió, azaz a csapadék talajelhordó hatása következtében.

A talajkímélő művelés nyomán a talajpusztulás mértéke látványosan csökkent. Amikor szántottak, a csapadék 11 tonna talajt hordott le egy hektárról három év alatt. A forgatás nélküli, azaz minimum művelésű kísérleti parcellákon ez 0,3 tonna volt. A talajkímélő művelés jelentősen mérsékelte a talaj tápanyagveszteségét, megakadályozva a környezet, a vízfolyások szennyezését. Ugyanakkor a csapadék beszivárgott a talajba, és a növények hasznosították.

A kísérleti eredmények bebizonyították, hogy intenzív mezőgazdálkodás esetén is van lehetőség a talaj védelmére és a biodiverzitás megőrzésére: sekély talajmunkával, a szármaradványok bedolgozásával és részben a talajfelszínen hagyásával. Megfigyelték, hogy megháromszorozódott a földigiliszták száma, melyek javítják a talaj szerkezetét. A kímélő művelésű parcellák kedveztek a kis testű énekesmadarak táplálkozásának és szaporodásának is, hiszen több magot, rovart találtak maguknak. Azt is vizsgálták: megéri-e a talajkímélő művelés? Nos, a kímélő talajművelésre való átállás után a második és harmadik évben 10-20 százalékkal csökkent a búza és a kukorica termése. Viszont a negyedik évtől a terméseredmények a kétféle talajművelési módban már nem tértek el. A 2007-es rendkívül aszályos évben pedig a kukorica termése a talajkímélő művelésben 10 százalékkal meghaladta a hagyományos művelésű hozamát. Tavaly a búza 4, a repce pedig 10 százalékkal termett többet a kímélő művelésben. Összességében a növénytermesztés jövedelmezősége a kétféle művelésben ugyanakkora volt, aminek oka a kímélő művelés kisebb üzemanyag-ráfordítása.

Ezek is érdekelhetnek