Növényvédelem augusztusban

Ebben a tikkasztó kánikulában figyelni kell a gyümölcsfáinkat és a szőlőt is, mert nagyon könnyen megjelenhetnek rajtuk különböző kórokozók, melyek ellen leginkább permetezéssel védekezhetünk.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 08. 05. szerda2009. 08. 05.

Kép: Lakitelek, 2006. szeptember 24. Csemege szőlő. Fotó: Ujvári Sándor

Növényvédelem augusztusban
Lakitelek, 2006. szeptember 24. Csemege szőlő. Fotó: Ujvári Sándor

A gyümölcsfákon ilyenkor szoktak megjelenni az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei. Ezek kezdetben kis felületen látszanak, a hernyók is kicsik, de egyre növekszenek. Ha időben észrevesszük, vágjuk le a hernyófészkeket, és égessük el. Ezzel megúszhatjuk a vegyszeres védekezést, de ha permetezni kell, az alábbi szerek közül választhatunk: Dimilin, Insegar, Match és Dipel.

Augusztusban már ügyelnünk kell a szőlőben alkalmazott szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejére. A peronoszpóra ellen ilyenkor felhasználható gombaölők közül a Dithane M-45, a Polyram, a Vondozeb várakozási ideje 30 nap, tehát utoljára csak szüret előtt egy hónappal alkalmazhatók. A többi készítmény (Rézoxiklorid, Bordóilé, Champion, Cuproxat, Kupfer, Fisila, Galben, Curzate, Mikál) várakozási ideje 21 nap. Az ilyenkor legveszélyesebb kórokozó, a botritiszes szürkerothadás elleni speciális készítmények közül a Switch várakozási ideje 14 nap, a Rovralé, a Teldoré és a Quadrisé 7 nap. A lisztharmat ellen ilyenkor használt kéntartalmú szereknek nincs várakozási idejük, viszont szüret előtt három héttel abba kell hagyni a védekezést.

Körültekintőbben kell megoldani a növényvédelmet az almás termésűeknél is, hiszen a meleg nyár miatt valószínűleg hamarabb sor kerül a szedésükre. Almában az almamoly, az aknázó molyok és a sodrómolyok okozhatnak károkat. Ellenük környezetbarát készítmények jöhetnek szóba, melyeknek vagy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük, vagy csupán 3-4 nap. Ilyen például a Dimilin 25 WP, a Dipel ES, a Decis 2,5 EC és a Karate Zeon 5 CS. Környezetkímélő megoldás a hernyófogó övek használata is.

A szeptemberben érő őszibarackfajtákat csak akkor kell permetezni, ha a feromon csapdák fogásai alapján a keleti gyümölcsmoly tömeges rajzására lehet következtetni. A permetlébe érdemes gombaölő szert is keverni, méghozzá a monília és a sztigmiás levéllyukacsosodás ellen. Ezek ellen például az alábbi készítmények használhatók: Dimilin, Karate Zeon, Systhane Duplo, Topsin M-70, Rovral. Ha a takácsatkák ellen is védekezni kell, jó például a Nissuron és a Flumite. Amikor a gyümölcsfákon észrevesszük az amerikai fehér szövőlepke fiatal hernyóinak jellegzetes fészkeit, azonnal vágjuk le és égessük el, ezzel megelőzhetjük a permetezést is.

A konyhakertben fokozottabban kell védekezni az ősszel érő káposztaféléket károsító bagolylepkék ellen. Csak akkor permetezzünk, ha muszáj: ilyenkor szóba jöhet például az Actara, a Basudin, a Cyper, a Decis, a Match és a Nomolt. Paradicsomban szintén károkat okozhat a gyapottok-bagolylepke hernyója. Mivel rendszeresen szedjük, ellene három napos várakozási idejű szert alkalmazhatunk (Karate Zeon, Sherpa, Decis). A levélbetegségek ellen szintén rövid várakozási idejű szert érdemes választani: Amistar, Galben, Mikal, Ridomil Gold. Ugyanakkor a fertőzött, rothadó bogyókat le kell szedni, majd megsemmisíteni, nehogy tovább fertőzzenek. Száraz melegben az uborka és a többi tökféle is megkaphatja a lisztharmatot. Jó ellene például az Amistar, a Bordóilé+kén, a Karathane és a Topsin.

Amennyiben hasznosnak találta írásunkat, iratkozzon fel a Szabad Föld Online Kertészeti Hírlevelére, így minden hónapban email-ben értesülhet az éppen aktuális teendőkről!

Ezek is érdekelhetnek