Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A brit élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a bio- és a hagyományos élelmiszerek között nincs lényeges különbség. A meghökkentő megállapítás erős visszhangot váltott ki a magyar ökogazdálkodók körében.
Kép: Biobolt üzlet bioélelmiszer egészséges táplálkozás evés tápanyag organikus ételek tartósitószer és mesterséges anyagok nélkül 2009.10.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet
Az elkötelezett biotermelőket felháborította, a biotermékek fogyasztóit pedig elbizonytalanította az angolok sommás megállapítása. Olyannyira, hogy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH), valamint a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. nemrég fórumot rendezett a témáról.
Az Európai Unióban az ökológiai, a biológiai és az organikus termelés ugyanazt jelenti – állapította meg Roszík Péter, a Biokontroll igazgatója. Nálunk az ökológiai gazdálkodás a hivatalos megjelölés, de nevezzék bárminek, egészséges élelmiszerek előállítására törekszik. Dániában például bűncselekménynek számít, ha valaki megalapozatlanul használja a biotermék megjelölést. Nálunk egyelőre hiányzik az effajta szigor: három éve negyven bioboltot ellenőriztek, és felükben egyáltalán nem árultak biotermékeket. Csupán vevőcsalogató és árfelhajtó „eszközként” használták a jól csengő kifejezést.
A britek nem laboratóriumi vizsgálatok eredményeként, hanem az 1958 és 2008 között megjelent tudományos publikációk feldolgozása után vonták le nagy visszhangot kiváltó következtetésüket – mondta Hámos András, a MÉBiH munkatársa. Nem foglalkoztak a növényvédőszer-maradványok és környezeti hatások mérlegelésével. Figyelmen kívül hagyták azt a – 12 millió euróval finanszírozott – uniós vizsgálatot is, amely jelentős előnyöket mutatott ki a biotermékek javára. Nem véletlen, hogy a módosabb nyugat-európai országokban a bioélelmiszerek fogyasztása évente 15-20 százalékkal növekszik. Természetesen a szigetországban is, és ez aligha véletlen. Ezeknek a harapnivalóknak magasabb a fehérje-, a vitamin- és az ásványianyag-tartalma – állapította meg Bardócz Zsuzsa professzor. Elmondta, hogy a biotermékek éves forgalmát jelenleg ötvenezer mil-liárd dollárra becsülik a világon, és ez valószínűleg nem tetszik a vegyszergyártóknak.
A hazai ökológiai gazdálkodók meglehetősen felpaprikázott hangulatban cáfolták a brit álláspontot. A Karcagon élő Hubai Imre szerint, ha honfitársaink naponta ötödannyit hallanának a bióról, mint az új influenzáról, akkor előbb-utóbb a hazai fogyasztás is emelkedne. Németh István Rábcakapiból arról a megfigyeléséről számolt be, hogy ha a fogamzási gondokkal küszködő asszonyok huzamosan bioélelmeket fogyasztanak, könnyebben esnek teherbe. Rózsa Péter hajdúsági gazda így kezdte mondandóját: „Aki nem lát különbséget a kétféle élelmiszer között, az nem tudja, mit beszél.” Szerinte az Európai Unió olyan szabályok betartását követeli meg tőlünk, amilyenekről a régi tagországok farmerei még nem is hallottak. Az ő gazdaságában mintegy kétszázféle terméket állítanak elő, húst és tejet is feldolgoznak. Utóbbi üzemei eleget tesznek minden uniós előírásnak, amelyeket azért hoznak, hogy, szolgai magyar hatósági segédlettel, ellehetetlenítsenek bennünket – mondotta indulatosan. Rózsa Péter nem a levegőbe beszélt: számos nyugat-európai biofeldolgozóban járt már, ám azokba – a sajátja után – rossz volt bemenni, olyannyira lazán vették a higiéniai követelményeket. Ellenőrzésre szükség van, de ésszerű módon – jelentették ki többen is. Czeller Gábor, a biokultúra szövetség elnöke szerint ez a vita hamarosan eldől, méghozzá a bio javára, hiszen az ökológiai gazdálkodók senkit nem akarnak megfojtani.
További érdekes írásokat olvashat a Szabad Föld pénteken megjelenő, 44. számának Gazdálkodás és Házunk tája rovatában!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu