Kerti munka: ültetés, fagyvédelem

Bár az ősz a betakarítás ideje, már gondolhatunk a jövő évi termésre is, de a fagyokra is fel kell készülnünk.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 10. 04. vasárnap2009. 10. 04.
Kerti munka: ültetés, fagyvédelem

Vethetünk például spenótot, sóskát, áttelelő salátát, petrezselymet, duggathatunk vörös- és fokhagymát. A díszkertekben kiültethetők a kétnyári virágok, például az árvácska palántái. Időszerű a rózsa és más lombhullató cserje ültetése is. Fel kell szedni a dália gumóit, a kardvirág hagymáit és minden olyan föld alatti növényi részt, ami elfagyhat. A gumókat és a hagymákat legcélszerűbb száraz, hűvös, de fagymentes helyre tenni, például papírba, kartondobozba csomagolva. A gyepet ne nyírjuk rövidre tél előtt, hogy jobban átvészelje a hideget, és a lehullott leveleket gereblyézzük le róla, mert bepállást okozhat.

Ne várjuk meg a fagyokat, és már az első hidegebb éjszaka előtt vigyük be a lakásba például a  hibiszkuszt, a muskátlit és a nyáron szabadban nevelt szobanövényeket. A trópusi származású növények lehetőleg az ablak közelében kapjanak helyet, hogy elegendő fény érje őket. Ezek a növények 12-25 fokon szépen áttelelnek, míg a szubtrópusi eredetű ciklámennek, azáleának és banáncserjének elegendő az 5-15 fok is. A mediterrán vidékről származó datolyapálma, leander, fukszia és szobahárs mínusz 5 fokig nem károsodik, legjobb nekik télire az 5-10 fokos helyiség. Ha optimális hőmérsékleten teleltetjük a növényeket, elég 2-3 hetente öntözni őket, kevés vízzel. Ha melegebb helyen teleltetünk, akkor figyeljünk a pajzstetvekre és a levéltetvekre, amelyek főleg a leandert támadják meg. Ezért egyen otthon kis szórófejes permetező.

Októberben kell sort keríteni a temetői sírok rendbetételére is, hogy halottak napján már csak a virágokat kelljen kivinni. Ültethetünk a sírokra fagytűrő dísznövényeket, például krizantémot vagy árvácskát.

Ezek is érdekelhetnek