Termesszék velem: kömény

A kömény meleg- és fényigényes fűszernövény, csodálatos illatot varázsol a kertbe.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 10. 26. hétfő2009. 10. 26.
Termesszék velem: kömény

A fagyokat –10 fokig elviseli, bár megsínyli. Magja – ha száraz helyen tároljuk – sokáig nem veszti el sem a zamatát, sem az illatát, s 15 fok körül kezd csirázni. Ne vessük répa, kapor, turbolya mellé, mert elporozzák egymást. Ugyanígy ne ültessük frissen trágyázott helyre, sem mert elrohadhat a gyökere.

Vízigényes, de csak a fejlődési szakaszban kíván sok vizet. Középkötött talajon terem a legjobban, ám a talajra különösebben nem érzékeny. A nyirkos, hideg, talajvizes területen ellenben elpusztul.

Őrölve sokat veszít az illóolaj-tartalmából. Magján kívül használhatók friss zöld hajtásai is. Erős íze miatt adagolására vigyázni kell. Általában majoránnával, mentával, borssal jól összeillik. Alkalmas főzelékek, levesek, sült húsok ízesítésére. Gyógynövény is, hiszen ösztönzi a gyomor emésztését és felgyorsítja az anyagcserét. Jól harmonizál kenyérbe sütve és halakhoz is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek