Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
E hétvégétől a nap tüze kicsábít bennünket a kertbe, ahol feltornyosultak a tennivalók. Miután gyümölcsfáinkat tél végi lemosó permetezésben részesítettük mészkénlével és bordói lével, ha a talaj engedi, veteményezhetünk.
Kép: Vajban párolt retek korianderes cikóriával 2009.02.26. fotó: Sárközy György
Legkorábban vethető növényeink a vöröshagyma, a petrezselyem, a paszternák, a sárgarépa, a retek, a spenót, a sóska, a saláta, az endívia és a mák. A hideget tűrik a káposztafélék is, de ezeket inkább palántázzuk, mert így korábban szedhetjük azokat. A kelkáposzta áttelelő, mint például a mohácsi adventi fajta, így korábban szedhetjük, mintha magról vetnénk tavasszal. A kínai kel a hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt, így tavasszal csak fólia alatt érdemes termelni, majd másodvetésként őszi szedésre. A borsó vetését ne siessük el, bár az is át tud telelni, de melegben gyorsabban beborítja a talajt. A talajra csak akkor lépjünk, ha taposásunkkal nem okozunk kárt.
Az a jó, amikor a talajegyengető gereblyézésnél a szikkadt felszín alatt nedves a talaj. A sorokat észak–déli irányba jelöljük ki. A sortávolságot a kifejlett növény terjedelme és a művelő eszközünk (gereblye, kapa) szélessége befolyásolja. Általában 25–50 cm közötti sortávolság a megfelelő. A vetés mélysége a vetőmag nagyságától és a talajtól függ. Az apró magokat 2-3 cm mélyre, a nagyobbakat 4-6 cm-re vetjük. Homokos talajon mélyebbre, kötöttebb talajon sekélyebbre vetünk.
A magvakat egyenletes mélyre tegyük. A fellazított, elegyengetett földre a kijelölt sor helyére helyezzük a gereblye nyelét, tapossunk rá, és ebbe a mélyedésbe – aminek az alja egyenletesen kemény – vessük a magot. Hagymánál, sárgarépánál, petrezselyemnél a kijelölésre tetőlécet is használhatunk, így az 5 cm széles sorba szórtan vetett magból jobban ki tud fejlődni a növény. Ilyenkor egyelésnél, amikor a tőtávolságot állítjuk be, nem akadnak annyira össze a növények gyökerei, és az egyelést is halogathatjuk addig, amikor már zsenge zöldséget szedhetünk a konyhára.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu