Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Rostos szörpök, lekvárok és befőttek kínálják magukat Pataki István és Konczili Anna standján több biopiacon is. Vásárolják is, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, vagy csak egyszerűen visszavágynak nagyanyáik éléskamrájába.
Kép: A Kosdi házaspár Konczili Anna és Pataki István Bio ital, befőt és bio lekvár készítők. 2010.03.05. Fotó: Bohanek Miklós
Amíg István a vevőket szolgálja ki, Anna finomabbnál finomabb gyümölcslevekkel kínál, s kortyolgatás közben óhatatlanul is a munkájukról faggatom. A házaspár az elsők között, 1994-ben kezdett biogazdálkodással foglalkozni. Falujukban, Kosdon egy harmincfős termelői csoportot alakítottak, és málnát termesztettek. Egy darabig jól mentek a dolgok, aztán jöttek az értékesítési gondok, aminek a vége az lett, hogy a csoport feloszlott.
Patakiék nem adták föl, új gyümölcsösöket telepítettek, s egyedüliként a faluban biotermelők maradtak. Két hektáron gazdálkodnak, van rajta málna, ribizli, körte, szilva, meggy, cseresznye, a kertben pedig csemegeszőlő. A friss gyümölcsökből is eladnak, de a legtöbbet feldolgozva, lekvárként, szörpként, rostos léként és befőttként viszik piacra.
– Ha biominőségű, akkor drágábban is adják, ugye?
– Nem mindig tudjuk megtenni – válaszolja Anna. – A hagyományos málna például drágább volt, mint amennyiért mi a biopiacon el tudtuk adni. Pedig sokat kell rá költeni, a klímaváltozást nehezen viselik a növények. A száraz meleget nem bírják, és mivel nem tudunk öntözni, a kipusztult növényeket újra kell telepíteni. A betegségek ellen pedig megfelelő tápanyag-utánpótlással próbálunk védekezni. Ez egy olyan „szakma”, amibe a jó Istennek is be kell segítenie, különben végünk van. És természetesen a családnak is, hiszen családi vállalkozás a javából. A kisebbik lányunk például az újpesti biopiacon árul.
– Mindent otthon, házilag készítenek?
– Az apró gyümölcsöket nagy teljesítményű gépekkel kell passzírozni, ezt egyelőre bérgyártásban tudjuk megoldani egy kistarcsai biogazda üzemében. Szeretnénk mi is építeni egy feldolgozót, néhány nagy teljesítményű géppel. Három-négy millió forintba kerülne, de egyelőre nincs rá pénzünk. Ezért megpróbálunk a helyi LEADER-csoport segítségével pályázat útján támogatáshoz jutni. Ha magunk dolgoznánk föl, nem lennénk kiszolgáltatva, és olcsóbban is jönnénk ki.
– Finom ez az áfonyalé. Hogyan tudják így megőrizni a gyümölcs eredeti ízét?
– Nem használunk semmi ízfokozót, aromaanyagot, savat és tartósítószert, mert a bioélelmiszerekben nem szabad. Sok termékünk cukormentes, mert ezeket is nagyon keresik. Amelyik pedig édes, abban nádcukor van.
– Most biztos sok háziasszony felkapja a fejét: hogyan lehet befőttet meg lekvárt csinálni szalicil vagy nátrium-benzoát nélkül?
– A befőttet például úgy, hogy a felforralt szirupot ráöntjük a gyümölcsre, majd az üvegeket 35-40 percig forró vízben dunsztoljuk. Ezután pedig következik a száraz dunszt, és az így kialakult vákuum tartósít. Viszont ezeket a befőtteket és lekvárokat felbontás után hűtőben kell tartani, egy hét alatt el kell fogyasztani.
– Mennyire éri meg ezzel foglalkozni? Sokan azt gondolják, hogy mivel a bioélelmiszerek drágábbak, mint a hagyományosak, talán a termelőik is gazdagabbak lesznek.
– Ebből meggazdagodni nem lehet! Én főállásban óvónő vagyok, a férjem pedig őstermelő. De mi nem is annyira a jövedelmezőség miatt csináljuk, hanem azért, mert nekünk ez az életformánk. Csak bioélelmiszert eszünk, amit nem tudunk megtermelni, azt megvesszük a biopiacon, hiszen számunkra legfontosabb a család egészsége. De úgy látom, a kialakult törzsvásárlói körünket és az újabb érdeklődőket is a betegségek megelőzése, az egészséges életmódra való törekvés mozgatja a biopiacok irányába.
– Ha van főállása, mellette pedig gazdálkodik, mire jut még ideje?
– Megpróbálok minél több időt tölteni a négy kis unokámmal. Ugyanakkor szívügyem a hagyományőrzés, kosárfonóként a Dunakanyar Népművészeti Egyesület elnöke vagyok. Viccesen azt szoktam mondani, hogy a fennmaradó szabadidőmben pedig a biopiacon árulok.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu