Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A fagyosszentek elmúltával ültethetjük a padlizsánpalántákat. Nálunk még sokan nem ismerik, a mediterrán országokban és a trópusokon azonban közkedvelt zöldségféle.
Kép: Padlizsán zöldség konyha fözés étel 2010.05.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth
Nem véletlenül, hiszen azon túl, hogy számos értékes tápanyagot tartalmaz, igen sokféle módon használható föl: rántható, pirítható, készíthető belőle krém, pörkölt, de töltve és rakva is fogyasztható. A fehérjén, a cukron és a vitaminokon kívül ásványianyag- és rosttartalma jelentős. Kifejezetten melegigényes, kedveli a fényt, árnyékban csak sínylődik.
Nagy termést a mély rétegű, humuszban gazdag, laza szerkezetű földben várhatunk tőle. Tápanyagigényes, mint rokona, a paprika, hosszú tenyészideje alatt sok tápanyagot vesz ki a talajból. Kedveli a frissen trágyázott földet, fejlődésének kezdetén főleg foszforra és káliumra van szüksége, később elsősorban nitrogénre, amit legcélszerűbb fejtrágyázás formájában kijuttatni. Szerves trágyából 4-5 kilót forgassunk a földjébe négyzetméterenként, amit vegyes műtrágyával egészíthetünk ki.
Mivel a burgonyafélék családjába tartozó tojásgyümölcs közeli rokonságban áll a krumplival, a burgonyabogár is igen kedveli, ezért krumpli mellé ne telepítsük. A legeredményesebben tápkockás palántával szaporíthatjuk, amelyet a fagyosszentek elmúltával ültessünk ki. A palánták számára 50-60×30-40 centiméteres sor- és tőtávolságot jelöljünk ki, és ugyanolyan mélyre ültessük őket, mint eddig voltak. Ezt követően alaposan öntözzük meg (iszapoljuk be) a töveket. Gyorsíthatjuk a növény fejlődését, ha talaját fekete fóliával takarjuk.
Földjét tartsuk gyommentesen és szükség szerint öntözzük, mégpedig többször és kisebb adagokat kijuttatva, mert a hirtelen adott sok víz lehűti a talajt és hátráltatja a padlizsán fejlődését. Kötődés után 3-4 hetenként az öntözést összekapcsolhatjuk a nitrogén-fejtrágyázással is.
A tojásgyümölcs augusztustól a fagyokig terem, tövenként 4-5 bogyóra számíthatunk. A terméseket teljesen kifejlett állapotukban szedjük, ekkor a bogyó még kemény, a magvak éretlenek, de már jól láthatók. (A túlérett termés keserű és rágós.) A bogyók leszedés után 4-5 napig is eltarthatók. Noha kalóriaértéke nem nagy, a padlizsán mégis laktató, ezért fogyókúrásoknak is ajánlott. Feldolgozáskor kocsányát mindig egyujjnyi bogyórésszel együtt vágjuk le.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu