Gutaütött kajszik

Az idén sokan panaszkodtak arra, hogy elpusztult a sárgabarackfájuk, s nem tudják, miért. Nos, ennek egyik oka lehet a gutaütés.

Kertünk-udvarunkBozsik József2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.

Kép: Tiszaalp‡r, 2010. szeptember 03. Kajszi barackfa. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Gutaütött kajszik
Tiszaalp‡r, 2010. szeptember 03. Kajszi barackfa. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A népi bölcsesség precízen fogalmazta meg a látvány alapján, hogy gutaütés érte a kajszit. Mint amikor az ember lebénul egy agyvérzést követően, a fa pedig részben vagy egészen elszárad.

Azt tapasztaljuk, hogy az ültetvényben teljesen kiszámíthatatlanul éri gutaütés a fákat. Nem egy pontból terjed az ültetvényben, és nem is az egymás melletti fák halnak meg láncreakciószerűen, tehát nem járványról van szó. Gutaütés akkor lép fel, ha valamilyen ok miatt megszakad a növényben a nedvkeringés. Az egyik a kórtani ok: egy baktérium- és egy gombafaj együttes fertőzése. A fertőző kórokozók eltömítik a szállító edénynyalábokat, s ezután a fa részben vagy egészben elszárad.

Ezért javasolja a szakma a tavaszi késleltetett metszést, vagyis a nedvkeringés megindulása utánit, mert ha késő ősszel vagy télen, illetve kora tavasszal metszünk, akkor a sebzések kapukként tátongnak a kórokozók előtt. Továbbá javasolják a kajszi zöldmetszését, illetve augusztus végi, szeptember eleji metszését. Minden esetben élet-halál kérdése a sebkezelés!

Nagyon fontos a monília elleni virágzáskori permetezés, a fertőzött, elpusztult hajtások, vesszők, ágrészek azonnali eltávolítása, valamint a sebkezelés. A komplex tápanyag-utánpótlás és a rendszeres öntözés is elengedhetetlen a gutaütés elleni harcban.

Sóskúti gazdáktól hallottam, hogy évről évre a fák egy része kipusztul. Magyarázatot nem találnak rá. Vett valaki öt egyforma alany-nemes kombinációjú barackfát, ebből négy tíz éven belül meghalt. De az ötödik húsz év után is él. Ennek magyarázata az lehet, hogy az alany is magonc, így mindegyik alany külön-külön egyed, más és más génsorssal, illetve más és más kompatibilitással az adott nemes fajta iránt, amit rászemeztek. Idős kertészek azt mondják, hogy a jól összeforrt oltvány is olyan, mint a jó házasság, amely a megpróbáltatásokat is kibírja. Ellenben, ha valami lappangó baj volt, például nem forrt össze jól az alany és a nemes, akkor a fa elpusztul. Ezért vírusmentes kell legyen a szaporítóanyag, nem is szólva az alany-nemes kombinációról.

Ha mindent elkövetünk, akkor is gutaütést kaphat a fa, hiszen továbbra is vannak „fehér foltok” a betegség elleni küzdelemben. Surányi Dezsőtől, a híres ceglédi fajtakutatótól hallottam az ősi kínai bölcsességet: a sárgabarack a rövid élet szimbóluma. Ez lehet a génsors – de nem eleve elrendelt a végzet, ugyanis a fák esetében igen sokat tehet a gondos kertbarát.

Ezek is érdekelhetnek