Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Senki ne értse félre a címben kínált furcsaságot! Nem másról van szó, mint az ősz egyik legkedveltebb, megfizethető, vitaminban gazdag csemegéjéről: a sütőtökről.
Az A-vitaminban bővelkedő csemege a rosttartalma miatt minden életkorban csodásan hat a szervezetre. Akik tapasztalt sárgatök-, azaz sütőtökfogyasztók, pontosan tudják, hogy az első dér csapta kerti zöldség a legédesebb és legzamatosabb. Ezek közül is leginkább az ovális alakú, aminek a belseje narancssárga és mézédes.
A tököt felhasználáskor jól meg kell mosni, aztán megtörölgetni, majd felvágni, s így betenni az előmelegített sütőbe. Vannak, akik kompótnak tálalják, mások pürésítve levest vagy főzeléket készítenek belőle, ami még a csecsemőknek is kedvenc csemegéje.
Aki túl mohó és sokat eszik e késő őszi finomságból, könnyen besárgulhat. No nem a betegséget jelentő sárgaságra kell gondolni, csak a bőr kellemesebb színére. Hasonló hatást ér el, aki sok sárgarépát eszik vagy karotinkapszulát szed.
A sütőtöknek nem csak a húsa ízletes és egészséges, hanem a magja is. A tökmagot is meg kell mosni, s kinek-kinek kedve szerint megsütni. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy akinek gondja van a férfiasságával, vagy prosztatabántalomtól tart, egyen tökmagot, használjon bőven tökmagolajat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu