Kövér, sárga, egészséges

Senki ne értse félre a címben kínált furcsaságot! Nem másról van szó, mint az ősz egyik legkedveltebb, megfizethető, vitaminban gazdag csemegéjéről: a sütőtökről.

Kertünk-udvarunkBalogh Mária2010. 11. 20. szombat2010. 11. 20.
Kövér, sárga, egészséges

Az A-vitaminban bővelkedő csemege a rosttartalma miatt minden életkorban csodásan hat a szervezetre. Akik tapasztalt sárgatök-, azaz sütőtökfogyasztók, pontosan tudják, hogy az első dér csapta kerti zöldség a legédesebb és legzamatosabb. Ezek közül is leginkább az ovális alakú, aminek a belseje narancssárga és mézédes.

A tököt felhasználáskor jól meg kell mosni, aztán megtörölgetni, majd felvágni, s így betenni az előmelegített sütőbe. Vannak, akik kompótnak tálalják, mások pürésítve levest vagy főzeléket készítenek belőle, ami még a csecsemőknek is kedvenc csemegéje.

Aki túl mohó és sokat eszik e késő őszi finomságból, könnyen besárgulhat. No nem a betegséget jelentő sárgaságra kell gondolni, csak a bőr kellemesebb színére. Hasonló hatást ér el, aki sok sárgarépát eszik vagy karotinkapszulát szed.

A sütőtöknek nem csak a húsa ízletes és egészséges, hanem a magja is. A tökmagot is meg kell mosni, s kinek-kinek kedve szerint megsütni. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy akinek gondja van a férfiasságával, vagy prosztatabántalomtól tart, egyen tökmagot, használjon bőven tökmagolajat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek